Gynækolog Stine Fürst og jeg, er nu et stort skridt længere med tilblivelsen af vores nyeste bog, CyklusSundhed. Manuskriptet er videregivet til vores kyndige redaktører og vi har – indtil videre – givet slip på den.

Det fejrer vi med at give dig en lille snas fra manuskriptet her – nemlig Myter Om Menstruation:

MYTER OM MENSTRUATION

Der har altid været fordomme og overtro tæt knyttet til menstruation. I nogle kulturer og trosretninger betragtes den menstruerende kvinde som uren og må fx ikke betræde hellige steder. Man betragter endda de ting, en menstruerende kvinder har rørt ved, som urene og derfor må kvinder i disse kulturer ikke lave mad, når de har menstruation. I andre kulturer opholder den menstruerende kvinde sig i en særlige menstruationshytte, hvor hun skal udføre renselsesritualer.

 

I visse jægersamfund skulle jægere undgå kontakt med menstruerende kvinder og i det oldgræske værk Naturalis historia af Plinius Den Ældre (år 77 e.Kr.) fortælles der om, hvordan en menstruerende kvinde kan fremskynde at blomsterne visnede og frugternes nedfald.

 

I mange kristne trosretninger er menstruation blevet tolket som en straf, kvinder måtte tage på grund af Evas syndefald, på samme måde som hun må føde i smerte. I 3. Mos. 15,19-24 står der, at kvinden bl.a. ikke må have samleje under menstruation. I ældre tid mente man også, at mænd, der havde samleje med en menstruerende kvinde, kunne pådrage sig sygdomme.

 

Det kan vi moderne kvinder i vesten jo godt grine lidt af, for den slags myter om menstruation lever vi heldigvis ikke under – eller gør vi?

 

Desværre hører vi til stadighed utallige myter om menstruation og rigtigt mange kvinder skammer sig over deres blødninger eller føler sig urene.

En af de myter, der holder liv i tanken om, at menstruation skulle være urent eller beskidt, er at menstruationen er med til at afgifte kroppen og at mørkt blod eller klumper i menstruationssekretet er et tegn på, at man afgifter dårligt. Ligeså at menstruation er vigtig, fordi det er en måde for kroppen at afgifte østrogener på og at østrogener skulle ophobes i blodet uden menstruation.

Desværre ikke noget man hører sjældent i disse sundhedsfanatiske detox tider – MEN det er simpelthen nonsens!

 

Menstruation er afstødningen af den yderste del i livmoderens slimhinde.

I første del af cyklus stiger østrogenniveauerne, det får livmoderens slimhinde til at vokse, så et evt befrugtet æg kan sætte sig fast. Efter ægløsningen dannes det gule legeme i æggestokken, der hvor det modne æg er frigivet. Det gule legeme laver progesteron og det er det kønshormon der stabiliserer slimhinden så den ikke vokser for meget eller frastødes for tidligt, hvilket fx kan ses som pletblødning inden menstruation eller kraftig blødning.

Der ophobes altså hverken hormoner eller affaldsstoffer i livmoderslimhinden.  Størstedelen af din menstruation er faktisk ikke end gang rigtigt blod, men en blanding af opløst slimhinde, bittesmå blodkar og blod – nogle gange det ubefrugtede æg, men da det ikke er større en 1/10 mm absorberes det dog oftest af kroppen igen.

Østrogener inaktiveres til gengæld i leveren, men om østrogen nedbrydes korrekt, er ikke noget du kan mærke – heller ikke på din menstruation.

Har du klumpet blod, kan det være er tegn på at livmoderslimhinden afstødes hurtigt og hurtigere end at den kan nå at opløses. Den opløses af et stof (antikoagulans), som udskilles ved menstruationens start. Det kan også ses ved kraftige menstruationer – og det kan man gøre noget ved – men detox har intet med det at gøre!

 

 

Kender du til andre myter om menstruation?

Post dem endeligt herunder, så vi kan af- eller bekræfte dem <3