Denne smoothie er fra Hormonterapeut Uddannelsens modul 7 om Endokrinologisk Phytoterapi.

Modulet løber over en hel måned, hvor mine elever lærer alt om phytonæringsstoffer i maden, phytoterapi (terapeutisk brug af urter) og nutraceuticals.

Eleverne får store kompendier i Endokrinologisk phytoterapi, praktisk undervisning (både via videoer og på instituttet) og så leger vi i vores Herbolarium.

Der er både masser af teori, men også praksis, gruppearbejde – og opskriftsudvikling.

Og eleverne får også undervisningsmoduler med mig i urte-køkkenet, hvor vi både laver terapeutisk og velsmagende mad.

Blandt andet denne smoothie:

BRAIN ON SMOOTHIE

1 stort glas:

Blend banan, sojamælk, blå spirulina, ashwagandha pulver, mactha og kollagen pulver. Åben kapslen med acethyl-L-carnithin og drys indholdet i smoothien. Blend igen.

Smoothien er ren hjernenæring.

MATCHA

Er den te, man anvender i den traditionelle japanske te-ceremoni. Matcha består af de fineste blade fra årets første høst. En speciel dyrkningsproces medvirker til, at bladene får et mere koncentreret klorofylindhold, der giver den grønne farve og en finere aroma end almindelig grøn te. De tørre blade bliver malet eller stødt i en stenmølle til et fint pulver. Matcha er opkvikkende og har en konsistens, som er tykkere end almindelig grøn te. Fordi man drikker bladene med, tilføres kroppen en meget høj dosis af A-, C- og E-vitamin samt mineraler og antioxidanter, herunder katekiner. Men noget af det mest fantatiske ved matcha er dens indhold af aminosyren L-Theanin. L-theanin:

• Er en aminosyre, der findes naturligt i grøn te.

• Det har vist sig at fremme en afslappende tilstand uden at forsage døsighed eller reducere årvågenhed.

• L Theanine ser ud til at øge visse neurotransmittere og alpha-bølger produceret i hjernen, der fremmer en beroligende effekt.

• L-theanin øger niveauerne af GABA i hjernen. GABA har vist sig at reducere følelsen af tankemylder, rastløshed og søvnløshed.

• L Theanine kan også øge niveauet af dopamin, et andet kemisk stof i hjernen, der kan forbedre humøret.

ACETYL-L-CARNITIN

(ALC) er en beslægtet forbindelse til L-Carnitin. ALC adskiller sig dog strukturelt fra almindeligt L-Carnitin ved, at der er hæftet en gruppe eddikesyremolekyler på carnitin- molekylet. Det medfører, at ALC let kan passere blod-hjerne-barrieren, beskytte nervesystemet og reducere nervesmerter. Eddikesyregruppen kan bindes til cholin i kroppen og danne acetylkolin, som styrker nervesystem og hukommelse.

ALC fragter acetylgrupper og fedtsyrer ind i cellernes mitokondrier og øger deres energikapacitet. ALC er således bedre end L-carnitin, hvor det drejer sig om at øge kroppens energiproduktion og om at styrke kognitiv formåen. ALC har også vist sig at være effektiv til at lindre bivirkninger ved aldring, som neurologisk svækkelse og kronisk træthed.

ASHWAGHANDA (WITHANIA SOMNIFERA) Withania kaldes også “Smell of Horse” pga. den friske urts karakteristiske lugt af hest og fordi man traditionelt mente at den giver styrke og seksuel drift som en hest.

Kaldes også for ”Fattigmandens Ginseng”.

Withania et er adaptogen og bruges ofte mod angst, uro og nervøsitet. Den ser også ud til at kunne bruges i behandlingen af insomni og stress-induceret depression. Withania kan reducere kortisolnievauerne og den immunosuppressive effekt af langvarig stress. Withania kan øge den fysiske præstation hos atleter og sedentære, samt reducere LDL kolesterol (Low- Density Lippoprotein).

Alkaloiderne nedsætter blodtrykket, stimulerer åndedrættet, løsner kramper i tarmene, livmoderen og bronkierne. De steroide lactoner virker desinficerende, inflammationshæmmende og fremmer leverens glykogendeponering. Withania somnifera nedsætter binyrebarkens forbrug af C-vitamin og kortisol.

Withania har også en GABA-mimetisk aktivitet og hæver niveauet af MAO.