Nu er det i morgen den 30. august, at vi lukker for adgangen til årets sidste HormonKur.

(Ved du allerede at du vil med? Så kan du skynde dig at tilmelde dig her.)

Vi har finpudset alt materialet og der er kommet nye moduler og materiale til, så forløbet nu varer 14 uger.  Jeg har fået endnu flere Hormonterapeuter med i teamet, så der er mange hjælpende og støttende ekspert-hænder.

I disse dage får vi også rigtigt mange spørgsmål om HormonKuren og om kosten på HormonKuren. For udover afstressningsøvelser og mere søvn, så er kosten en ret afgørende ingrediens på de 14 uger forløbet varer.

Derfor har vi lavet HormonKurens Kostpyramide.
Men det er egentligt nok mere en livsstilspyramide, for søvn, den rette motion, nydelse, nærvær, hygge og meget mere er mindst ligeså vigtige ingredienser på HormonKuren.HormonKurens kostpyramide

Spis mest fra bunden og mindst fra toppen.

#1
I bunden af HormonKurens madpyramide, finder du masser af hormonhelenende og nærende fødevarer, grøntsager, kål, bær. citrusfrugter, nødder og og meget mere. F.eks. findes der stoffer i kål, som hjælper dig med at nedbryde østrogen korrekt, så man lettere undgår den skadelige effekt, som østrogen også kan have. I græskarkerner findes der fytosteroler, som hæmmer omdannelsen af testosteron til det 3 gange så potente dihydrotestosteron (DHT). Grapefrugt indeholder inositol, som spiller en positiv rolle i cellernes insulinrespons. Samtidig er fødevarerne her en god kilde til fibre, som vi anbefaler ca. 35 gram af om dagen (med gradvis optrapning for nogle) og ca. 2 liter vand om dagen.
Men ca. 8 timers søvn i mørke og tilpas mængde muskelopbyggende motion hver dag er mindst ligeså vigtigt, som sund og nærende mad.

#2
I anden linje finder du masser af nydelse. For det er ikke kun kost, sved og søvn, der er vigtigt for dit helbred og dine hormoner. Nydelse, samvær med andre, afslapning på sofaen med din favoritserie, yoga, kram, kys, latter og sex er mindst ligeså vigtigt for dit helbred. Når du nyder, så udskiller du nemlig mere af kærlighedshormonet oxytocin. Er niveauerne af oxytocin høje, så er det nærmest umuligt at være stresset. Og stress er jo som du ved (i hvert fald hvis du har fulgt med her i længere tid) en af de hyppigste årsager til hormonelle ubalancer, fordi langtidsstresshormonet kortisol påvirker nærmest alle andre hormoner i kroppen. Her finder du vildt, lam, fjerkræ, kalkun, peanuts, hampefrø, græskarkerneproteinpulver, tofu, ærter, linser, kikærter, edamamebønner, bipollen, fisk, skaldyr m.m.

#3
På tredje linje finde du protein. At få tilstrækkeligt med protein er ikke bare vigtigt for din muskelmasse. De enkelte aminosyrer i proteinerne er nemlig også vigtige for din levers (og alle andre cellers) evne til at nedbryde og afgifte affaldsstoffer og toksiner, for at holde neurotransmitterne i din hjerne i balance (og dit humør i balance) og flere hormoner dannes udfra aminosyrer, f.eks. peptidhormoner som insulin og væksthormon, men også stofskiftehormoner. På hormonkuren anbefaler vi at spise det der svarer til nogenlunde den mængde protein, som kan ligge på en håndflade til hvert måltid.

#4
Sunde fedtsyrer. Dine cellemembraner består af fedt, derfor er den rette type fedt også vigtig for alle celler i kroppen. Faktisk kan en fedtsyre som fosfatidylserin (f.eks. fra lecithin i æggeblommer) øge cellernes sensitivitet overfor kortisol (hvilket er en god ting, hvis man er mere eller mindre kronisk stresset). Men de rette fedtsyrer er også vigtige for at hæmme kronisk inflammation, derfor finder du også masser af gode kilder til omega-3 her, f.eks. vildtfanget fisk, alger, algeolie, hampefrø, hørfrø, bladgrønt m.m.

#5
Hormonhelende krydderier og urter.
Her finder du fødevarer, krydderier og urter, som man kan bruge til at sammensætte kosten, så den påvirker de hormoner som er vigtige at målrette kosten efter hos dig. F.eks. rødkløverekstrakt og lavendel ved hedeture, vitex agnus castus ved lavt progesteron, lakrids ved ubalancer i kortisolstofskiftet eller overproduktion af androgener i ovariet, som man ser ved PCO. Det kan også være salvie ved svedeture, kakao til stressede og triste, humle ved søvnproblemer, gurkemeje, løg og ingefær ved kroniske smerter og inflammation. Fødevarer som er rige på fytonæringsstoffer, som påvirker de fine enzymsystemer i kroppen og på den måde modulerer kommunikationen mellem cellerne.
Her finder du også de funktionelle fødevarer, f.eks. fermenterede fødevarer, som plejer og nærer tarmsystemet, f.eks. kombucha, surkål, kimchi, yoghurt m.m.

#6
Kulhydrater og stivelse bliver skrottet af de fleste i disse kulhydratforskrækkede tider. Men kulhydrater er vigtige for din krop og også særligt vigtige for din hormonbalance. Dine stofskiftehormoner har nemlig brug for kulhydrater i deres syntese (omdannelsen af T4 til T3) og da det er stofskiftehormonerne, der styrer omdannelsen fra kolesterol til steroidhormoner, så er kulhydrater vigtige for alle dine kønshormoner. Kulhydrater er også særligt vigtige, hvis du træner meget. Mængden og formen for kulhydrater afhænger af, hvor meget, hvordan og hvor intensivt du træner. I denne kategori finder du både frugter, tørret frugt, honning, boghvede, kartofler, rodfrugter, havre m.m.
Langsomme kulhydrater er særligt vigtigt, hvis du lider af PMS, humørsvingninger, sover dårligt eller let, har svært ved at falde i søvn, er stresset, er trist eller ligefrem depressiv. Kulhydrater er nemlig nødvendige for, at vi kan omdanne aminosyren tryptofan til lykkehormonet serotonin (som om natten omdannes til søvnhormonet melatonin). Det er ikke for ingenting, at forskere sammenligner effekten af kartofler med antidepressiv behandling.

#7
I toppen finder du alt det, som du sjældent spiser og som måske ikker er decideret godt for dit helbred, men som forsøder tilværelsen og giver dig stor nydelse, f.eks. champagne, pizza, vaffelis, chokoladekage, pasta, gode og fede oste, rødvin osv. Medmindre du er allergisk overfor disse fødevarer eller overspiser dem, så er de ikke forbudte. Tvært i mod er det for mange “sundheds-fanatikere” med til at opbygge et sundere forhold til mad. Spis dem med god samvittighed og med stor nydelse en gang i mellem. Intet er forbudt på HormonKuren – tvært i mod skal du faktisk bruge de ofte så “forbudte” fødevarer i slutningen af forløbet til at teste dine krop når vi på det sidste modul re-introducerer (læs lige mere om det herunder;)

Kosten på HormonKuren er antiinflammatorisk og proteinrig.
I en periode på 3 måneder prøver vi at undgå de fødevarer, som hyppigst trigger immunologiske reaktioner. Dvs. vi udelukker mælk, sukker og gluten, samtidig med at vi tilfører masser af de fødevarer, som mindsker kronisk inflammation og fødevarer, som enten hæmmer eller aktiverer de enzymer, der syntetiserer specifikke hormoner i kroppen.
Men for langt de fleste mennesker, er det helt fint at spise gluten, sukker og mælk med måde. Derfor følger der på det sidste modul en periode med re-introduktion, hvor du får en “symptomtracker”, der gør det lettere at evaluere, hvad der faktisk sker i DIN krop, når du spiser forskellige fødevarer.

Men kostenplanerne er ikke ens for alle på hormonkuren. Vi har tilpasset alle kostplanerne så godt som muligt, så de passer til de forskellige symptomer, som de fleste deltagere døjer med.
Hver kostplan er tilpasset efter de forskellige tests du gennemgår på det første modul, som du kan se her med eksempler fra fx Guiden til kortisoltypen og Specialplanen ved høje østrogen niveauer:

HormonKurens Guidelines til forskellige hormonelle ubalancer

Vi har endda lavet tallerkenmodeller til hver type af hormonelle ubalancer, der gør det let og overskueligt, at se hvad der skal på netop din tallerken i løbet af dagen og hvor meget.

Der er en guide med kostråd til hver type og en rigtig god hormonvenlig indkøbsliste til alle.

2

Vil du også med på HormonKuren, som starter i overmorgen?

Så er det nu du skal tilmelde dig!

Vil du lære endnu mere om hormonerne, og hvordan du kan få dem i balance og fx undgå PMS, hedeture, smertefulde menstruationer, lavt energiniveau, eller hvordan du kan komme fertilitetsproblemer og PCO til livs?

Så er HormonKuren, der starter i overmorgen den 31. august, noget for dig.

Det er den sidste HormonKur i år!

Tilmeld dig senest i morgen den 30. august for at få en plads. 

Ja, tak! Tilmeld mig HormonKuren inden det er for sent!

 

Jeg håber, vi ses på HormonKuren!

 

Kærligst,

Caroline