Størstedelen af de kvinder jeg møder, har på et eller andet tidspunkt fået at vide, at “sådan er det at være kvinde – det må du lære at leve med”.

Men det er ikke meningen menstruation skal være smertefuld.

Underlivssmerter er et vigtigt spor i din undersøgelse af cyklus – har du smerter, er det vigtigt at finde ud af hvorfor.

Det kan betyde alt fra godartede smerter til mere alvorlige tilstande som infektion eller endometriose.

Normale menstruationssmerter er en smule kramper i din nedre del af bækkenet eller i ryggen og opstår lige før din menstruation starter eller på den 1. eller 2. dag blødningsdag. Det forstyrrer ikke dine daglige aktiviteter.

De skyldes frigivelse af prostaglandiner, (hormonlignende stoffer), der styrer sammentrækning og udvidelse af blodkar og skaber lokal inflammation i din livmoder. Mere østrogen og mindre progesteron kan resultere i et højere niveau af prostaglandiner og flere menstruationssmerter.

Normale menstruationssmerter bør forsvinde med kostændringer og tilskud.

Gør de ikke, er det er alvorlige menstruationssmerter.

Alvorlige menstruationssmerter er bankende, brændende eller skærende smerter der varer i flere dage og kan også forekomme imellem menstruationerne. Det kan være så slemt at du kaster op og nogle gange må blive hjemme fra arbejde.

Alvorlige menstruations smerter kan skyldes en underliggende tilstand som fx endometriose eller adenomyose og bør udredes hos gynækolog. Behandling af endometriose ser vi på i et andet opslag (men du skal vide, at der også her er meget at gøre ved de underliggende årsager.)

Årsager til smertefuld menstruation:

  • Mangel på B6
  • Mangel på magnesium
  • Inflammatorisk livsstil: spændt psoasmuskukatur, stillesidende arbejde, for lidt søvn, overvægt, stress, rygning
  • Lavt progesteron (fx pga anovulatorisk cyklus) særligt i forhold til højt østrogen/øget østrogensensitivitet
  • Stress gør det svært at nedregulere inflammation igen
  • Det er faldet i østrogen lige inden menstruation, der sætter gang i i den inflammationsprocess, der starter menstruation. Har kroppen ikke ressourcer til at kontrollere processen kan det skabe kraftige smerter.

Oplever du menstruationssmerter?

PS: om 16 dage lukker vi for det sidste hold af HormonKuren. Se detaljerne her