Som du kunne læse om i mit sidste blogindlæg  så er cellulite ikke bare en kosmetisk udfordring, men et tegn på dybereliggende ubalancer i det underliggende væv – nemlig bindevævet. Også kaldet fascia.

I dag skal vi se på hvorfor fascia (altså bindevævet) bliver fucked up – og hvordan du spotter, hvad der er galt i dit bindevæv.

Fascia består af celler, ligesom resten af din krop.

Og ligesom alle andre væv i kroppen, så afhænger deres sundhed og funktionalitet basalt set af, hvor sunde cellerne er.

Når fascia er sundt og velfungerende er det blødt, smidigt, hydreret og understøtter funktionaliteten af det væv det omgiver og penetrerer.

Når fascia bliver usundt bliver det usmidigt, klæber sammen og strammer sammen om det væv, som det omgiver og penetrerer. 

Og det kan i høj grad give en masse problemer i kroppen – blandt andet cellulite.

Fascia kan godt være sundt nogle steder i kroppen og usundt og for stramt andre steder i kroppen.

Det usunde, for stramme fascia kan begrænse blodtilstrømning, nerveaktivitet, ledenes mobilitet osv. Det kan dannes adhæsion (altså, sammenklæbninger), hvor fascia klæber sammen som tape – det kalder man ofte “knudret bindevæv” og det medføre restriktion af vævet. Men kan nogle gange ligefrem se det på huden, som om vævet trækkes ind, som fx ved cellulite.

I løbet af to dage passerer cirka 15 liter væske gennem kroppens bindevæv, så hvis dit bindevæv ikke fungerer, som det skal, ophobes der væske i vævet, der kan ses som buler og hævning.

Og både inaktivitet, strukturelle udfordringer (skæv ryg fx) og stresshormoner, påvirker dit bindevæv.

Ved længere tids aktivering af vores stressrespons (altså mere eller mindre kronisk stress) påvirkes fascia, så det bliver mere stift. 

Det er formentlig stresshormonerne, der er skyld i dette, for vores bindevæv har receptorer for stresshormoner og reagerer hurtigt på stress. Når kroppen gennemstrømmes af stresshormoner, trækker bindevævet sig sammen – det er nemlig underlagt det autonome nervesystem, som vi ikke selv bevidst styrer.

CELLULITE TESTEN

Først og fremmest skal du vide, hvilken type – eller typer – af cellulite – du har. Typen af cellulite er nemlig vigtig, fordi det kan sige en del om, hvor påvirket dit bindevæv er. 

Denne cellulitetest er lavet – og venligst udlånt – af Calmlish, til CelluliteKuren (hvor de også har sørget for at alle deltagerne får 20% rabat på deres lækre Body Gut Sha’tain’t;)

Når du ved, hvilken – eller hvilke – typer cellulite du er mest plaget af, så går vi videre til at se på, hvilken fase dit bindevæv (altså fascia) er i.

FASER AF FUCKED-UP FASCIA:

Fascia kan være påvirket i varierende grad – måske kan du genkende dig selv i en af disse 7 faser?

Faserne skal ses som en langsom forværringsproces – dvs, at symptomerne fra de foregående faser ofte opleves i de videre faser. Altså, når du læser om fase 4, så skal den forståes som en forværring af symptomerne fra fase 3. 

FASE 1: 

Her finder du det sunde fascia. Sundt fascia ses ofte hos atleter og folk, der træner meget (og korrekt). Fascia er sundt og smidigt, der er ikke restriktioner eller adhæsion. Der er ikke smerter, huden ser ung og sund ud og der er ikke strukturelle uregelmæssigheder. Ilt og næringsstoffer leveres til alle celler, fordi blodtilstrømningen fungerer perfekt. Fascia er smidig, hydreret og der ses ikke buler eller skævvridniger i hud og bindevævsstruktur. Kort sagt – din krop har det godt. Du døjer muligvis med lidt stivhed i skulder/nakke. Måske har din kiropraktor eller fysioterapeut bemærket en skævhed i bækkenet. 

Der ses små buler eller riller på baglår, men ikke egentlig cellulite, på nær måske én eller to type 1 buler. Cellulite kan vise sig som en (eller et par) stribe(r). 

FASE 2: 

Bindevævet er let påvirket, men ikke meget. Der ses måske et par “problemområder”.

Der er kun mindre restriktion af blodgennemstrømning. Der ses muligvis lidt væskeophobning efter øget aktivitet eller motion. 

Dert er under normale omstændigheder ikke smerte, men mildt ubehag, hvis du presser sig selv. Strukturelle ændringer begynder så småt at ses, typisk som type 1 cellulite

FASE 3:

Her ses cellulite. Det kan føles som om kroppen “strammer” – som om man har et lidt for lille “bodysuit” på. Følelsen kommer af nedsat blodgennemstrømning og væskeophobning. Ofte gør det ondt, når man rører specifikke områder på kroppen, fx ydersiden af låret. Kroppen er synlig asymmetrisk, der er strukturelle udfordringer. 

Du har måske periodisk hælspore (plantar fascitiis), spændingshovedpine, senebetændelse (tendinitis), smerter i knæ eller hævelse omkring knæene, muskelsmerter osv. Du får tendens til åreknuder og karsprængninger. Du er ofte meget øm eller får det lidt dårligt efter træning. Du føler dig stiv i kroppen.¨

Der ses typisk type 2 og 3 cellulite 

FASE 4:

Her ses virkeligt et udfordret bindevæv. Udover symptomerne fra de foregående faser, oplever du her ofte smerte efter træning og generelt ubehag i kroppen, som kan føles for tung og stram. blodgennemstrømningen er nedsat og der ses væskeophobninger, åreknuder (sov, som fase 3).

Du har bulet cellulite, men der kan også ses striber. Der er adhæsion mellem fascia og led og muskler. Der kan være tendens til at tage på i vægt i et specifikt område (fx lår). Ofte ømme muskler. Der kan være områder, hvor hud og væv er mere eller mindre følelsesløst. I denne fase ses ofte skævheder i ryggen (skoliose, lordose, kyfose), træthed, ledsmerter, muskelspændinger og myoser og du tager regelmæssigt smertestillende for hovepine eller rygsmerte (med “regelmæssigt” mener jeg 1 eller flere gange om måneden).

Fascia hiver fat i muskelvæv og fedtvæv, og giver huden en “klumpet” struktur. Ofte ses den værste cellulite i denne fase, hvor der også er type 3 og 4 cellulite.

FASE 5:

Bindevævet påvirker din livskvalitet og motion er svært – måske har du helt opgivet, fordi det gør ondt eller du bliver for træt?

Fascia påvirker dine sener, så de føles som hårde strenge. Der er nedsat bevægelighed, nedsat smidighed. Du er muligvis blevet diagnosticeret med fx lupus, fibromyalgi eller kronisk træthedssyndrom. Der ses ofte kronisk migræne, senebetændelse, slimsæksbetændelse eller lign. Væskeophobninger eller særlige områder områder på kroppen, med kronisk hævelse – fx den famøse “3. balde”, hævede ankler, hævede hænder mm. Blodgennemstrømning til visse væv i kroppen er kraftigt begrænset. Sovende følelse i arme eller ben, restless leg syndrome. Huden bliver ofte mere bleg eller ser usund eller ligefrem “død” ud. Huden kan også synes ældre end din kronologiske alder.

Du er plaget af alle 4 typer cellulite, men ofte ser der ikke så slemt ud som fase 4.

FASE 6:

Du har prøvet alt. Uden held. 

Det føles som om kroppen er i en kompressionspose, som om den ikke rigtigt tilhører dig. Kroppen føles nogle steder følelsesløs, andre steder kronisk smerte. Du har opgivet træning og er træt helt ind i knoglerne.

Kroppen har kroniske smerter, er hævet og du har fået diagnose på fibromyalgi, kronisk træthedsyndrom, migræne, lipødem, kronisk inflammation, scleroderma eller lign. 

Alle 4 typer cellulitis ses kraftigt. 

“Men hvad gør jeg så så?” tænker du nok …

Der er helt bestemt meget du selv kan gøre! 

Her er 3 konkrete råd til, hvad du kan gøre for at komme af med cellulite: 

1. Motion

Styrketræning, med fokus på opbygning af muskelmasse, muskelkontakt og bevægelighed i bindevævet er en af nøglerne til at komme af med cellulite.

Med moderat og regelmæssig træning vil du kunne se synlige resultater

– uanset hvilken grad af cellulitte du oplever. 

På mit nye forløb CelluliteKuren, som har opstart 28. januar, kan du lære en hel masse om, hvordan du selv kan mindske og forebygge.

I den har vi netop fokus på øvelser, som vil hjælpe dig af med cellulite.

Lige nu kan du spare 1000,- på dette helt nye 100% online-kursus.

2. Nærende kost, som understøtter din hud og dit bindevæv: 

Du kan via kosten styrke, nære og pleje huden og dit bindevæv.

Ligesom du via kosten kan arbejde for at balancere dine hormoner. 

Derfor er en sund kost et vigtigt fokuspunkt.

Særligt skal du være opmærksom på mikro- og makronæringstoffer, at få nok fibre, flere grøntsager, nok væske og de rigtige vitaminer.

Fx. er C-vitamin godt for opbygningen af alt kropsvæv, inkl. bindevæv og hud.  

Jeg har udviklet en hel række af særlige opskrifter til CelluliteKuren, som du også får med til evigt eje, som deltagende på Cellulitekuren.

Jeg glæder mig selv ret meget til at skulle være med.

Og bla. nyde min nye opskrift på Beauty Brownie, der er sammensat til at være genial for huden – og smage skønt! 

Kosten på CelluliteKuren er sammensat med fokus på at nære hud og bindevæv – det er ikke en “udrensningskur” eller et asketisk program, hvor du skal udelukke en masse fødevarer. Det handler tværtimod om at få MERE af alt det gode til hud og bindevæv. Opskrifterne er rige på næringsstoffer til dannelsen af sundt bindevæv og sund hud. Og kost, der øger metaboliseringen af østrogen (fordi østrogen også påvirker bindevævet).

Og så er det bare ret lækker mad, skulle jeg hilse at sige! 🙂

 3: FASCIA TERAPI, der manuelt løsner op for bindevævet og mindsker inflammation.

Jeg har sammen med Tanja Eskildsen fra Calmlish lavet et program, hvor vi manuelt løsner op for det stramme bindevæv med Gua Sha massage. Det er en af de mest geniale metoder jeg selv har prøvet. 

Jeg har nemlig selv store udfordringer med mit bindevæv (fordi jeg har en arvelig degenerativ sygdom i nederste del af rygsøjlen. Jeg har virkeligt prøvet meget – men aldrig har jeg prøvet noget, der har virket SÅ effektivt mod mine tunge ben, væskeophobninger og konstante smerter. Og så er det egentligt bare en dejlig bivirkning at min egen cellulite næsten forsvandt (der er stadig lidt at arbejde med, for regeneration af bindevævet tager tid – men, oh boy, det er tiden værd 😉 Mit bindevæv var så påvirket, at man bogstaveligt talt kunne se forskel på min kulør på under- og overkroppen, fordi cirkulationen var så nedsat fra min lænd og nedefter.

På CelluliteKuren får du test af dit bindevæv, grundig viden om bindevævet (viden er første skridt til handling), videokursus i fascia terapi og opskrift på min anticellulite olie, som bruges til fascia terapien. Den virker samtidig sammentrækkende på blodkarende, så vævet heler hurtigere efter behandling.

CelluliteKuren starter op 28. januar og løber ca. 5 uger frem.

Lige nu kan du spare 1000 kroner på dette nye forløb – det er mere end 50%!

Der er intet som at føle sig lækker i sin egen krop! 

Det ønsker jeg for dig, mig og alle andre.  

Kærligst 

Caroline 

cellulitekuren.jpg

Snup din plads til rabatpris – kun 899,- frem til opstart!