Stofskiftehormonerne er livsvigtige for mennesket! Ved du, hvor de produceres?

På forsiden af halsen sidder skjoldbruskkirtlen – som er en lille, sommerfugleformet kirtel, der hedder thyreoidea på latin.

Skjoldbruskkirtlen producerer stofskiftehormoner, som sørger for kroppens energiomsætning.

Ubalancer i stofskiftet kan give lavt stofskifte eller for højt stofskifte.

For lavt stofskifte

Når skjoldbruskkirtlen ikke kan danne tilstrækkelige mængder stofskiftehormoner, får man for lavt stofskifte. En af de mest synlige tegn på for lavt stofskifte er lav kropstemperatur (under 37 grader).

De fleste har hørt at lavt stofskifte påvirker vægten, men stofskiftet påvirker alle funktioner i kroppen. Lavt stofskifte er fx kendetegnet ved kuldskærhed, forstoppelse, langsom puls, dybere og hæs stemme, langsom gang, og du kan have svært ved at fokusere og koncentrere dig. Der kan være smerter, prikken og stikken i fingrene og stive led.

Nogle af de andre symptomer på lavt stofskifte kan være:

 • Hårtab
 • Skøre negle
 • Tør hud
 • Migræne
 • Lavt Immunforsvar
 • Astma og allergi
 • Hjerte arytmier (forstyrrelser)
 • Angst og depression
 • Ukontrolleret vægtøgning
 • Menstruationsproblemer og infertillitet
 • Gentagne aborter i første trimester

For højt stofskifte

For højt stofskifte skyldes at der bliver produceret for meget af det stofskiftehormon, der regulerer stofskiftet. Der er ofte tale om en autoimmun tilstand som fx Graves sygdom (Basedow) og Hashimotos, som ofte starter med højt stofskifte, som så fører til lavt stofskifte.

Symptomerne på for højt stofskifte er:

 • Vægttab trods øget appetit
 • Hyperaktivitet
 • Irritabilitet
 • Du føler dig varm og sveder
 • Rysten
 • Du føler dig træt
 • Diarré
 • Bløde negle
 • Menstruationsproblemer
 • Høj puls
 • Eventuelt højt blodtryk
 • Muskelsvækkelse
 • Søvnbesvær
 • Selv om det er skjoldbruskkirtlen, der producerer stofskiftehormonerne, styres stofskiftet fra hjernen gennem hypofysen, som producerer hormonet: Thyreoidea Stimulerende Hormon (TSH).

TSH stimulerer så skjoldbruskkirtlens produktion af stofskiftehormonerne T4 og T3. T3 betragtes som det mest aktive thyroidea hormon, da det er 4-5 gange mere metabolisk aktivt end T4.

Stofskiftehormoner er dårligt opløselige i vand, og det meste af T4 og T3, som cirkulerer i blodet, er bundet til bærerproteiner.

Det vigtigste bærerprotein er Thyroid Bindende Globulin (TBG), som syntetiseres i leveren. TBG vil derfor være påvirket af leverdysfunktion.

stress og stofskifte

Hvorfor opstår stofskiftesygdomme?

Her kommer den første ting, som de fleste ikke ved. Nemlig hvorfor stofskiftesygdomme opstår. Stofskiftesygdomme kan skyldes en kombination af gener og miljøfaktorer.

Miljøfaktorerne er primært rygning og for stor eller for lille indtagelse af jod. Det ser ud til at stress og visse infektionssygdomme også kan have en betydning.

Stofskiftesygdomme kan ramme alle, men for hver mand, der får en stofskiftesygdom, er der 5 kvinder, der får det. Ca. 10% af den kvindelige befolkning vil på et eller andet tidspunkt i deres liv, have struma eller stofskifteforstyrrelser.

Hvordan finder du så ud af, om du har stofskifteforstyrrelser?

Til at diagnosticere vil de fleste læger udelukkende fokusere på målingen af TSH i en blodprøve.

Desværre kan man godt have lavt stofskifte selvom prøven, der måler TSH niveauet er indenfor normalområdet, da lavt stofskifte ofte skyldes at T4 og T3 ikke er regulerede. Dette vil desværre ikke fremgå af en TSH måling.

Da T4 og T3 er de vigtigste stofskiftehormoner, vil det resultere i at patienten ikke bliver hørt! 

Har du hørt om Hashimoto?

Ved Hashimoto vil TSH ofte være indenfor normalområdet, selvom patienten oplever sig som værende syg. Hvis der er mistanke om en autoimmun sygdom, er det vigtigt også at måle niveauet af antistoffer (TPO).

Nogle af de faktorer, der kan hæmme omdannelsen af T4 til T3, er forskellige næringsstofmangler, som fx zink og selen, samt mangel på visse leverenzymer.

Stress kan også hæmme stofskiftet ved at hæmme enzymet deiodinase, som konverterer T4 til T3 i cellerne.

Thyroidea hormonaktiviteten kan påvirkes af interaktioner med andre hormonsystemer. Især østrogener og kortisol interagerer med thyroidea hormonaktiviteten, hvilket indikerer at det, også i forbindelse med ubalancer i stofskiftehormonerne, er vigtigt at se på sit stress niveau.

Stress forårsager høje kortisolniveauer og dermed lavere niveauer af mange af de andre hormoner.

En stor del af HormonKuren handler om at mindske eventuel stress, da et højt stressniveau påvirker stort set alle hormonsystemer i kroppen. Du får derfor forskellige afstressningsøvelser på HormonKuren, som du kan bruge til at reducere niveauet af stresshormoner i kroppen.

Kulhydraters vigtige rolle overses af de fleste!

Omdannelsen af T4 til T3 kræver energi fra kulhydrater. Det er der mange som ikke ved! Derfor kan længerevarende low carb kure kombineret med hård træning også sænke stofskiftet, hvilket er grunden til at vi på HormonKuren fraråder kalorierestriktion og juicefaste. Kalorierestriktion gennem længere tid kan nemlig også sænke stofskiftet.

Her kommer en række af andre ting, som også påvirker dit stofskifte:

JOD er også essentielt for stofskiftet. Men man bør ikke tage tilskud af jod, før man er blevet testet for jodmangel. Det gøres i en urintest og er en af de tests vi bl.a. tilbyder som tilkøb på HormonKuren. Både for høje og for lave niveauer af jod kan påvirke stofskiftet negativt.

Fluor og Bromid (flammehæmmere) er stoffer, der virker antagonistisk i forhold til jod og de kan derfor have en betydelig indflydelse på stofskiftet.

Specifikke cellers jod-optagelse styres af den energiafhængige Natrium/Iodid (jod) – Symporter (NIS), som er en vigtig del af skjoldbruskkirtlens evne til at transportere og koncentrere jod fra blodet. Den sørger nemlig for aktiv transport af jod ind i skjoldbruskkirtlen og dermed ved omdannelsen af T4 og T3.

Fluor og bromid har en struktur, der ligner jod, og binder sig til transportcellerne for jod (NIS) og blokerer dermed transportcellernes mulighed for transport af jod ind i skjoldbruskkirtlen, hvilket fører til sygdom i skjoldbruskkirtlen.

Bromid får vi overvejende ind i kroppen fra PBDE – bromerede flammehæmmere- der anvendes i tæpper, madrasser, møbler og diverse elektronisk udstyr for at undgå antændelse.

Bromid findes derudover i forskellige typer af medicin og brommerede vegetabilske olier, der anvendes som emulgator i læskedrikke med citrussmag.

Fluor kommer typisk fra drikkevand, tandpasta, vin, øl, sodavand og te. Derudover er der flere typer af medicin, der er fluoreret.

TIP: Uraffineret salt er et effektivt værktøj til at hjælpe med at sænke brom- og fluor niveauerne i kroppen.

faktorer der påvirker dit stofskifte

På Hormonkuren får du tests og screeningsprotokoller, der hjælper med at finde rodårsagen til netop dine ubalancer.

Det er også muligt at tilkøbe to forskellige stofskifteanalyser, samt en jod profil test. Læs mere om de forskellige hormontest her. Du vil få hjælp til at tolke svarene fra vores team af tilknyttede hormonterapeuter.

Derudover får du specialguides, der hjælper dig med at afdække, hvilke muligheder du har i forhold til både kost og tilskud, hvis du har stofskifte ubalancer.

stofskifteproblemer hormonkuren

Og selvfølgelig får du også vores store opskriftskompendie, som er fyldt med hormonhelende opskrifter. Opskrifterne er markeret så det er nemt at se, hvilke opskrifter vi anbefaler ift. de ubalancer det er vigtigst for dig at fokusere på.

På meal-planneren til deltagerne med lavt stofskifte anbefaler vi bl.a. denne lækre fiskeret med søde kartofler. Mums! Her kan alle være med.

FISH N’ SWEET POTATO FRIES

fish'n'sweet potato fries

En rigtig fiske-fest for hele familien!

Portionen er beregnet til 4 personer.

DET SKAL DU BRUGE

POMMES FRITES af sødekartofler:

 • 4 store eller 8 mindre søde kartofler
 • 3 spsk kokosolie, blødt eller smeltet
 • Salt

Skyl kartoflerne og skræl dem evt. Skær dem i ca. 1 x 1 cm brede stave og kom dem i en pose sammen med olie og salt.

Luk posen godt og ryst den, så olie og krydderier fordeles på alle kartoffelstængerne. Kom pommes frites ud på en bageplade med svanemærket bagepapir og bag dem i ovnen ved 180 grader i ca. 20-25 minutter, til kartoflerne er gyldne og har brune kanter.

Tag kartoflerne ud og drys dem med salt inden servering. Spis gerne pommes frites’ene med en god dip eller mayonnaise til.

FISKEFILETER:

 • 8 store rødspættefileter uden ben
 • 2 økologiske æg
 • 5 spsk. koldt vand
 • 200 g mandelmel, kokosfibre eller hvilken som helst anden glutenfri mel.
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk gurkemeje
 • Kokosolie eller klaret smør til stegning
 • Salt og friskkværnet peber
 • Klip eller skær rødspættefileterne i firkanter. Pisk æg og vand godt sammen i én skål, og bland mel, salt og gurkemeje i en anden. Vend først fisken i æggemassen, og derefter i melblandingen.

Steg fileterne gyldne på en varm pande i det valgte fedtstof, og server. Server gerne med en god salat til, grøntsagsstænger og økologisk chilimayo.

Hyppige årsager til lavt stofskifte

Forskning har vist at overvægt og inflammation er hyppige årsager til lavt stofskifte.

På HormonKuren tilbyder vi, hormonterapeutisk træning, der stimulerer muskelopbygning. Muskler indeholder flere mitokondrier, som er den del af cellen, der producerer energi. Derfor vil øget muskelmasse hjælpe forbrændingen og et vægttab vil påvirke stofskiftet positivt.

På Hormonkuren har vi også en skøn HormonYoga, der afslapper sindet og fjerner spændinger og blokeringer omkring de hormonproducerende kirtler.
Har du brug for at se nærmere på dit stofskifte eller andre hormonelle ubalancer?

Næste hold på HormonKuren starter den 8. marts.

Ses vi?

Ja! Tilmeld mig HormonKuren i dag

 HormonKuren er mit 14 ugers online forløb til at få dine hormoner i balance gennem søvn, kost, træning og hormonyoga, de rette tilskud og ikke mindst stressreduktion.
På HormonKuren lærer du hvordan du undgår overvægt, PMS, akne, hedeture, smertefulde menstruationer og lavt energiniveau. Du lærer hvordan du kan komme eventuelle  fertilitetsproblemer, stress eller ubehagelige symptomer til livs.

Det er din sidste chance i næsten et 1/2 år!

Så tilmeld dig inden det er for sent.

På Hormonkuren laver vi en individuel behandlingsplan efter lige netop dine symptomer.

Du får bl.a.:

 • Helbredstests, tjekskemaer og guides
 • Visualiseringer til bedre søvn og mindre stress
 • Effektive vejrtræningsøvelser
 • HormonYoga
 • Træning til hormonelle ubalancer
 • Hormonterapeutisk massage
 • Reflexologi
 • Opskriftskompendier
 • Tarmhelende protokoller
 • Hormonhelende protokoller efter dine hormonelle ubalancer
 • Omslag mod smertefulde menstruationer
 • Laboratorium, hvor du kan bestille laboratorietests
 • Og et stort team af eksperter, som hjælper dig hele vejen.

Læs alt om HormonKuren lige HER
Det siger tidligere deltagere om HormonKuren:

stofskifteproblemer hormonkuren

stofskifte hormonkuren
Jeg håber, vi ses den 8. marts på HormonKuren!

Kærligst,
Caroline