Har du lavt stofskifte?

Skjoldbruskkirtlen er hovedkirtlen i det endokrine system.

Den bestemmer over det basale stofskifte i kroppen, så en af de mest synlige tegn på skjoldbruskkirtlens funktionsfejl er lav kropstemperatur (under 37 grader), og en deraf intolerance over for kulde.

De fleste mennesker betragter skjoldbruskkirtlen som ansvarlig for korrekt metabolisme, men denne kirtel spiller en vigtig rolle i hundredvis af kropsfunktioner.

Blodprøver:

Den største fejl i diagnosen er, at der udelukkende bliver fokuseret på målingen af kroppens overordnede stofskiftehormon, TSH. Desværre er disse blodprøver ikke gode nok til at opdage type II hypothyroidisme (lavt stofskifte). Hvis prøverne her er normale, bliver patienten ofte ikke hørt.

Men man kan sagtens have lavt stofskifte, hvis niveauerne af thyroidea-hormonerne t4 og t3 ikke er regulerede. T4 og T3 er de vigtigste stofskiftehormoner. T4 konverteres til T3, som har en 4-5 gange så høj biologisk aktivitet.

Stofskifte
Skærmbillede 2021-06-29 kl. 13.32.29

Stofskiftet styres fra hjernen gennem hypofysen, der producerer hormonet, TSH, som betyder Thyreoidea Stimulerende Hormon.

TSH stimulerer skjoldbruskkirtlens produktion af stofskiftehormonene T4 og T3.

Hjernen sender et signal til skjoldbruskirtlen, som så øger produktionen af T4.

Ude i cellerne kan T4 enten omdannes til T3 eller rT3 (reverseT3). T3 og rT3 konkurrer om pladsen på cellernes receptorer ude i kroppen.

Mange livsstilsfaktorer påvirker omdannelsen af T4 til T3 (eller rT3) – og du kan også selv gøre noget for at øge cellernes modtagelighed overfor stofskiftehormonerne.

 

Hvorfor opstår stofskiftesygdomme?

Stofskiftesygdomme kan skyldes en kombination af gener og miljøfaktorer. Miljøfaktorerne er primært rygning og for stor eller for lille indtagelse af jod. Det ser ud til at stress og visse infektionssygdomme også kan have en betydning.

Stofskiftesygdomme kan ramme alle, men for hver mand, der får en stofskiftesygdom, er der 5 kvinder, der får det. Ca. 10% af den kvindelige befolkning vil på et eller andet tidspunkt i deres liv, have struma eller stofskifteforstyrrelser.

Den hyppigste årsag til lavt stofskifte er en autoimmun sygdom kaldet Hashimotos thyreoiditis, hvor kroppen på grund af overstimulering af immunsystemet danner antistoffer mod de hormonproducerende celler i skjoldbruskkirtlen.

Hashimotos thyreoditis kan i starten give forhøjet stofskifte, indtil skjodbruskkirtlen er nedbrudt nok. Herefter sænkes stofskiftet.

Mange læger bruger i dag kun TSH som indikator for stofskiftet, men ved for eksempel Hashimoto vil TSH oftest være inden for normalområdet, selvom der er et problem.

Har man mistanke om en autoimmun reaktion, er det vigtigt at måle niveauet af antistoffer (TPO). Du kan få målt dit stofskifte hos din egen læge eller hos Komplementære Hormonterapeuter.

Lavt stofskifte kan ikke kun påvirke vægten, for stofskiftet påvirker alle funktioner i kroppen.

Ved for lavt stofskifte påvirkes mange funktioner i kroppen. Du kan opleve symptomer som kuldskærhed, forstoppelse, langsom puls, dybere og hæs stemme, langsom gang, og du kan have svært ved at fokusere og koncentrere dig.

Der kan være smerter, prikken og stikken i fingrene, ledstivhed, stigende vægt og hårtab. Hos nogle bliver menstruationerne stærkere, hos andre udebliver de helt og det kan bliver sværere at blive gravid. Dit humør kan også være påvirket, så du føler dig mere modløs eller ligefrem deprimeret.

Lavt (og for højt) stofskifte øger risikoen for abort. Har du haft flere gentagne aborter, bør din læge eller gynækolog teste dit stofskifte. 

Din naturlige vej til balance i stofskiftet

 • KULHYDRATERS vigtige rolle overses af de fleste. Omdannelsen af T4 til T3 kræver energi fra kulhydrater - og det er der mange, som ikke ved! Derfor kan længerevarende low carb kure, kombineret med hård træning, også sænke stofskiftet - hvilket er grunden til, at jeg på alle mine forløb fraråder kalorierestriktion og juicefaste. Kalorierestriktion gennem længere tid kan nemlig også sænke stofskiftet. 
 • JOD er også essentielt for stofskiftet. Man bør ikke tage tilskud af jod, før man er blevet testet for jodmangel. Det gøres i en urintest og er en af de tests du bl.a. kan få taget hos en Komplementær Hormonterapeut eller via som tilkøb på et af mine forløb. Både for høje og for lave niveauer af jod kan påvirke stofskiftet negativt. 
 • FLUOR & BROMID (FLAMMEHÆMMERE) er stoffer, der virker antagonistisk ifht. jod, og de kan derfor have en betydelig indflydelse på stofskiftet. Specifikke cellers jod-optagelse styres af den energiafhængige Natrium/Iodid (jod)-Symporter (Forkortet: NIS), som er en vigtig del af skjoldbruskkirtlens evne til at transportere og koncentrere jod fra blodet. Den sørger nemlig for aktiv transport af jod ind i skjoldbruskkirtlen og dermed ved omdannelsen af T4 og T3. Fluor og bromid har en struktur, der ligner jod, og binder sig til transportcellerne for jod (NIS) og blokerer dermed transportcellernes mulighed for transport af jod ind i skjoldbruskkirtlen, hvilket fører til sygdom i skjoldbruskkirtlen. Bromid får vi overvejende ind i kroppen fra PBDE - bromerede flammehæmmere - der anvendes i tæpper, madrasser, møbler og diverse elektronisk udstyr for at undgå antændelse. Bromid findes derudover i forskellige typer af medicin og brommerede vegetabilske olier, der anvendes som emulgator i læskedrikke med citrussmag. Fluor kommer typisk fra drikkevand, tandpasta, vin, øl, sodavand og te. Derudover er der flere typer af medicin, der er fluoreret. TIP: Uraffineret salt er et effektivt værktøj til at hjælpe med at sænke brom- og fluor niveauerne i kroppen.

DØJER DU MED:

 • PMS (PræMenstruelt Syndrom)
 • Smertefuld menstruation
 • Kraftige blødninger (du gennembløder en tampon eller et bind hver anden time)
 • Humørsvingninger
 • Migræne eller cyklisk hovedpine
 • PCO(S)
 • Udebleven menstruation (evt. efter p-pillestop)
 • Uregelmæssig menstruation
 • Pletblødning
 • Ømme eller hævede bryster
 • Væskeophobninger
 • Endometriose
 • Fertilitetsproblemer. Gentagne aborter, infertilitet eller sub-fertilitet
 • Fibromer
 • Ødemer (væskeophobninger)
 • Ovariecyster, brystcyster, cyster/polypper i livmoderen
 • Stress, depression eller udbrændthed
 • Urolig søvn eller søvnløshed
 • Abdominal vægtøgning/muffintop
 • Hedeture eller øget svedproduktion om natten
 • Hyppige blæreinfektioner
 • Vaginal tørhed eller irritation
 • Lav libido
 • Ekstra hårvækst (i ansigt, på bryst eller arme) eller hårtab
 • For kort eller for lang cyklus

Kan du nikke genkendende til et eller flere symptomer ovenfor? 

– Så er HormonKuren skabt til dig!De færreste kvinder ved, at det faktisk alt sammen er symptomer, som der kan gøres noget ved – helt naturligt!

De symptomer du oplever, er nemlig din krops måde at fortælle dig, at der er noget i vejen. Dine cyklushormoner er din krops biologiske korrespondance.

Er du klar til at lære, at tale KvindeKroppens sprog?

Find støtte og inspiration til at balancere dine hormoner her: 

Online KvindeCirkel

Vil du have en all-round løsning, som både rummer din lyst til at lære mere om hormoner og hormonvenlig livsstil - og mange andre sider, af dig som kvinde? 

Så er min Online KvindeCirkel det perfekte sted for dig. Her er informationen jordnær - men grundig. 

Se mere & bliv medlem >>

HormonKuren & andre onlineforløb

Er du klar til at arbejde med din hormonelle balance?

Så er et af mine onlineforløb og -kurser, der guider dig gennem overskuelige og nydelsesfulde tiltag, der understøtter din hormonbalance og skaber øget velvære, noget for dig.

Find forløbet for dig >>

Find en Komplementær Hormonterapeut™️

Ønsker du en 1:1 behandling?

På Institut for Komplementær Hormonterapi har jeg gennem en række år uddannet dygtige behandlere - og flere har i dag egen klinik, hvor de arbejder med principperne fra den komplementære hormonterapi.

Find din behandler her >>

Hormonel Harmoni (bog)

Vil du gerne læse mere om balancering af hormonerne? Og have en konkret og kort forklaring af "næste skridt"? 

Så er min bog Hormonel Harmoni, som jeg har skrevet sammen med gynækolog Stine Fürst, et rigtig godt sted at starte. Bogen findes som bog, e-bog og på biblioteket.

Læs mere om bogen her >>