Stofskiftet og din cyklus

stofskiftet og din cyklus

En væsentlig - og hyppig overset - faktor som påvirker din menstruation (og din cyklus og dannelse af kønshormoner) er dit stofskifte.

Stofskiftehormonerne aktiverer granulosa cellerne i den follikel, med det mest modne æg, hvilket gør granulosacellerne i stand til at modtage LH-signalet fra hjernen om ægløsning.

Det mest potente stofskiftehormon, T3, ser ud til kraftigt at stimulere frigivelsen af progesteron. Dyrestudier viser, at det særligt er T3, som inducerer produktionen af specialiserede proteiner, der trigger protestenfrigivelden fra ovariets celler. I studier på mennesker kan man ligeledes se, at man ved at øge dosis af T3 også øger progesteronproduktionen.

I ovarierne omdannes forhormonet til alle de andre steroide hormoner - pregnenolon - til progesteron af et enzym kaldet 3beta hydroxysteroid dehydrogenase (heldigvis forkortet til bare 3 beta HSD). T3 stimulerer 3beta HSD! Dvs at stofskiftehormonet T3 stimulerer produktionen af progesteron fra ovarierne.

Så du kan nok se, hvor vigtigt stofskiftehormonet T3 er for din ægløsning  og progesteronproduktion - og altså din cyklus.

Men kroppen har flere stofskiftehormoner. Man kan sige, at T3 er det mest potente stofskiftehormon, men for at det bliver det, så skal der ske en del biokemiske processer - som alle er afhængige af hvor godt du behandler din krop, fx dine stressniveauer, inflammation, medicin og næringsstofmangler.

Desværre så ser jeg mange kvinder med uregelmæssig cyklus og måske endda fertilitetsproblemer, som udelukkende får målt det stofskiftehormon, som udskilles fra hjernen, som et signal til at skjoldbruskkirtlen skal udskille mere T4 - som først senere ude i vævet skal blive til det aktive T3. Og det er simpelthen en alt for upræcis måling af stofskiftet - særligt når det kommer til effekten på din cyklus!

Alle kvinder, med tegn på manglende ægløsning, kort lutealfase, lutealfasedefekt, lavt progesteron og subfertilitet, bør få bedre udredning af stofskiftet.

På HormonKuren har vi derfor også er stort modul og protokoller til stofskiftet. Du kan læse mere om HormonKuren HER


 


HormonTest feature

HORMONELLE UDFORDRINGER?

Har du symptomer, som kan indikere en eller flere hormonelle ubalancer?

TAG TESTEN HER >>