Har du for høje østrogenniveauer?

Østrogen har mere end 300 forskellige funktioner i kvindekroppen og påvirker mere end 9.000 genetiske beskeder, som din krop sender ud for at regulere sig selv.

Det omtales ofte som kvindens vigtigste kønshormon og er ansvarligt for udviklingen af kvindens kønskarakterer — dvs. vores kvindelige former, bryster, fordeling af kropsfedt, vækst af livmoderen m.m.

Der dannes tre typer af østrogen i den kvindelige krop: østron, østradiol og østriol.

Østrogenerne produceres direkte i æggestokkene, men også indirekte andre steder i kroppen, som fx i fedtvævet.

Østradiol
Skærmbillede 2021-06-29 kl. 13.31.20

ØSTRON:

Findes i fedtvæv og produceres stadig efter overgangsalderen. Det reducerer blandt andet risikoen for knogleskørhed.

ØSTRADIOL:

Er det stærkeste østrogen. Det har mange funktioner, og det er det hormon, der giver de karakteristiske kvindelige former. Det er også med til at opbygge knogler, øge insulinsensitiviteten og nedsætte LDL-kolesterolet, der er bedre kendt som ”det dårlige kolesterol”. Der er en sammenhæng mellem høje østradiolniveauer og risikoen for brystkræft.

ØSTRIOL:

Fungerer ligesom østradiol, blot svagere, og nogle mener, at det ligefrem kan have en beskyttende virkning imod brystkræft, fordi det sætter sig på østrogenreceptoren og blokerer for mere potente østrogener. Østriol bruges blandt andet som lokalt tilskud i skeden for at afhjælpe tørre slimhinder.

Årsager til østrogendominans:

PRÆMENOPAUSE OG FORMINDSKET ÆGRESERVE
Jo færre ægløsninger du har, jo mindre progesteron produceres der til at holde østrogenproduktionen i skak.

STRESS
Stress kan blokere dine progesteronreceptorer, og over tid vil dette sænke dine niveauer af progesteron. Det medfører østrogendominans.

XENOØSTROGENER
Hormonforstyrrende stoffer fra plastic og miljøgifte. Disse giftstoffer efterligner østrogener og kobler sig på deres receptorer. 

JODMANGEL
Mangel på jod kan øge vævets sensitivitet overfor østrogen.

MANGEL PÅ MOTION
Når du bevæger dine muskler, danner du et stof, som kaldes interleukin-6. Interleukin-6 gør dine celler mere sensitive og modtagelige over for insulin. Mangel på motion kan føre til høje niveauer af insulin, specielt hvis det også kombineres med en meget forarbejdet, højglykæmisk kost.

Celler, der påvirkes af for meget insulin, kan blive insulinresistente. Kronisk forhøjede insulinniveauer øger lagringen af fedt, og fedtceller producerer østrogen. Samtidig øges østroncellernes resistens over for insulin.

Det skaber en ond cyklus, hvor høje insulinniveauer skaber højere østrogenniveauer, hvilket igen kan føre til højere insulinniveauer og insulinresistens. Det vil gøre dig overvægtig, og de nye fedtceller vil igen producere mere østrogen.

Er du overvægtig ved menopausens start, vil du også ofte have flere udfordringer i overgangsalderen på grund af den store forskel mellem østrogen og progesteron.

MANGEL PÅ DE NÆRINGSSTOFFER, SOM INDGÅR I ØSTROGENMETABOLISMEN
Det er essentielt, at østrogenerne i din krop nedbrydes korrekt, og det sker primært i din lever, nærmere bestemt via et system, som kaldes CYP450. 

Når østrogenerne ikke nedbrydes korrekt i leveren, kan det give symptomerne på højt østrogen.

I første fase af østrogenernes nedbrydning bliver de hydroxylerede (hydroxylering er en slags iltningsprocess) og faktisk langt mere skadelige, end de var til at starte med.

Bagefter bindes de heldigvis til andre substanser, som gør dem mere harmløse, så de lettere føres ud af kroppen. Det sker blandt andet ved, at de hydroxylerede østrogener bindes til næringsstoffer som svovl, glukuronsyre eller gluthation.

De næringsstoffer, leveren har til rådighed, når østrogenerne skal bindes til ufarlige substanser, er faktisk ret essentielle for din sundhed.

Sørg derfor for, at få de rette nærringsstoffer, sådan at de er tilrådighed til at øge dannelsen af de gode metabolitter, og hæmme dannelsen af de skadelige stoffer. 

Danner du flere af ”de gode” nedbrydningsprodukter (2-hydroxy østriol og 2-hydroxyøstron) i forhold til ”skurkene” (16-alfa-hydroxyøstron og 4-hydroxyøstron), så mindsker du din risiko for at udvikle østrogenfølsomme kræfttyper. 

Det kan måles med Estronex eller DUTCH-testen, som Komplementære Hormonterapeuter™️ kan bestille.

Den naturlige vej til østrogenbalance

 • FEDTSTOFFER Større mængder fedt i maden hæmmer konjugering, altså den sunde proces, der binder de nedbrudte østrogener og fører dem ud af kroppen. Spis altså gerne mindre fedt (men sørg stadig for at få ”det gode” fedt som olivenolie, hampefrøolie, kokosolie osv.). Spar på fedt fra bacon, friture og hydrogenerede olier fra forarbejdede, langtidsholdbare fødevarer. 
 • FOKUSER PÅ AT FÅ NOK NÆRING, og styrk din lever med specielt B12-vitamin, folsyre og aminosyreren methionin. Alle 3 er essentielle for dannelsen af de gode østrogen og udskillelsen af det dårlige. Det er vigtigt, at vitaminerne er methylerede - det vil sige: letoptagelige. (Spørg i din helsekost). Paranøder, laks, æg, ost og sesamfrø indeholder meget methionin. Du kan også tilføre masser af gluthation, svovl og gluconsyre, som gavner konjugeringen, ved at spise asparges, avocado, alle slags kål, valnødder, fisk, kød og limonenholdige fødevarer som fx citrusskal og olie af kommensfrø. C-vitamin fremmer også kroppens egen dannelse af glutathion med 50 %, når man indtager 500 mg. Derudover har processen brug for og gavn af tilskud af B2, B6 og zink.
 • BRUG DIN KOST. Mange oplever stof forbedring 

  østrogenmetabolismen ved at udelukke konventionelt opdrættet kød, specielt rødt kød, og i stedet spise økologisk fisk, vildt, fjerkræ og vegetabilsk protein. Mange oplever også bedring ved at udelukke mælkeprodukter, da mælk fra naturens side indeholder hormoner, heriblandt væksthormoner og østrogener. Sørg for at nære tarmsystemet med probiotika og fermenterede fødevarer. Når den rette flora er til stede, udskilles overskydende østrogen bedre. Mennesker, der spiser store mængder kød og raffinerede kulhydrater, har oftest ikke den rette tarmflora til at håndtere denne udskillelsesproces.

 • VÆGTTAB mindsker automatisk dannelsen af østrogener, hvis du er overvægtig, da fedtvæv danner østrogener. 
 • UNDGÅ KAFFE. Koffein øger blodets indhold af østrogen. 
 • ALKOHOL øger østrogenniveauerne og sænker din fedtforbrænding. 
 • UNDGÅ HORMONFORSTYRRENDE STOFFER og xenoøstrogener fra fx. plastic. 
 • TRÆN REGELMÆSSIGT. Find sjove motionsformer, som du kan lide og glædes ved. Prøv fx pilates, yoga eller kettlebelltræning. Find en rutine, som du kan lide. Ingen rutiner varer ved, hvis ikke du synes det er sjovt. Men lad være med at kaste dig over maratonløb, hvis du har hormonelle ubalancer. 
 • GÅ I SENG SENEST KL. 22.00. Tidlig sengetid øger dannelsen af melatonin, som er et hormon, der sænker østrogenniveauerne. 
 • DIM (Di-indolmethan) er et stof i kål (Som fx. rødkål, hvidkål, rosenkål og grønkål), der hjælper leveren til at nedbryde østrogen. 
 • INDTAG AF SVESKER har vist sig at reducere 16-alfa-hydroxyøstron; en mindre god form for østrogen, som sættes i forbindelse med bryst- og livmoderkærft. 
 • SPIS MASSER AF FIBRE fra rå grøntsager, chiafrø og hørfrø. En kost med masser af fibre konjugeringen – altså den proces, der inaktiverer og fører de nedbrudte østrogner ud af kroppen, så de ikke kan gøre skade på dine celler. Fibrene binder de østrogener, som leveren har nedbrudt og fører dem ud af kroppen, via tarmsystemet.

DØJER DU MED:

 • PMS (PræMenstruelt Syndrom)
 • Smertefuld menstruation
 • Kraftige blødninger (du gennembløder en tampon eller et bind hver anden time)
 • Humørsvingninger
 • Migræne eller cyklisk hovedpine
 • PCO(S)
 • Udebleven menstruation (evt. efter p-pillestop)
 • Uregelmæssig menstruation
 • Pletblødning
 • Ømme eller hævede bryster
 • Væskeophobninger
 • Endometriose
 • Fertilitetsproblemer. Gentagne aborter, infertilitet eller sub-fertilitet
 • Fibromer
 • Ødemer (væskeophobninger)
 • Ovariecyster, brystcyster, cyster/polypper i livmoderen
 • Stress, depression eller udbrændthed
 • Urolig søvn eller søvnløshed
 • Abdominal vægtøgning/muffintop
 • Hedeture eller øget svedproduktion om natten
 • Hyppige blæreinfektioner
 • Vaginal tørhed eller irritation
 • Lav libido
 • Ekstra hårvækst (i ansigt, på bryst eller arme) eller hårtab
 • For kort eller for lang cyklus

Kan du nikke genkendende til et eller flere symptomer ovenfor? 

– Så er HormonKuren skabt til dig!De færreste kvinder ved, at det faktisk alt sammen er symptomer, som der kan gøres noget ved – helt naturligt!

De symptomer du oplever, er nemlig din krops måde at fortælle dig, at der er noget i vejen. Dine cyklushormoner er din krops biologiske korrespondance.

Er du klar til at lære, at tale KvindeKroppens sprog?

Find støtte og inspiration til at balancere dine hormoner her: 

Online KvindeCirkel

Vil du have en all-round løsning, som både rummer din lyst til at lære mere om hormoner og hormonvenlig livsstil - og mange andre sider, af dig som kvinde? 

Så er min Online KvindeCirkel det perfekte sted for dig. Her er informationen jordnær - men grundig. 

Se mere & bliv medlem >>

HormonKuren & andre onlineforløb

Er du klar til at arbejde med din hormonelle balance?

Så er et af mine onlineforløb og -kurser, der guider dig gennem overskuelige og nydelsesfulde tiltag, der understøtter din hormonbalance og skaber øget velvære, noget for dig.

Find forløbet for dig >>

Find en Komplementær Hormonterapeut™️

Ønsker du en 1:1 behandling?

På Institut for Komplementær Hormonterapi har jeg gennem en række år uddannet dygtige behandlere - og flere har i dag egen klinik, hvor de arbejder med principperne fra den komplementære hormonterapi.

Find din behandler her >>

Hormonel Harmoni (bog)

Vil du gerne læse mere om balancering af hormonerne? Og have en konkret og kort forklaring af "næste skridt"? 

Så er min bog Hormonel Harmoni, som jeg har skrevet sammen med gynækolog Stine Fürst, et rigtig godt sted at starte. Bogen findes som bog, e-bog og på biblioteket.

Læs mere om bogen her >>