Kronobiologi

Skærmbillede 2024-12-30 kl. 15.28.41

Dine hormoner svinger med din infradiane rytme.

Vent, hvad?! Hvad i al verden er en infradian rytme?

Jo, nu skal du høre.

Kronobiologi er et biologisk felt, der undersøger tidsrelaterede processer, herunder periodiske (cykliske) fænomener i levende organismer, såsom vores (og andre dyrs) tilpasning til f.eks lys/mørke (altså, døgnrytmen), årstiderne mm. Den slags cyklusser kaldes biologiske rytmer.

Kronobiologi stammer fra det oldgræske ord chrónos, der betyder “tid” og biologi, som vedrører studiet af liv. 

Kronobiologi er altså det biologiske felt, der søger at forstå cykliske fænomener i organismer og deres tilpasning til fysiologiske rytmer. Disse biologiske rytmer  påvirker anatomi, fysiologi, genetik, molekylærbiologi, adfærd, epigenetik, reproduktion og endda planetens økosystemer. Alt levende har en cyklus.

Livet ER cyklisk

Og timing af de her cyklusser er afgørende for mange biologiske processer, fra søvn til cellulær regenerering og din mikrofloras aktivitet, og meget meget mere

Vi burde alle have en grundlæggende forståelse af kroppens biologiske rytmer. 

De fleste kender kun én type biologisk rytme: den cirkadiske rytme, som er forbundet med døgnets lys- og mørkecyklus. Ordet cirkadian kommer fra latin, hvor circa betyder “omkring” og diem betyder “dag”. Det er altså vores døgnrytme.

Mandens hormonsystem følger f.eks en circardian rytme, fordi testsosteron udskilles diurnalt (fancy ord for et hormon, der har en døgncyklus), Dvs mest om morgenen, mindst om aftnen/natten).

Søvnhormonet melatonin og stresshormonet kortisol er andre diurnale hormoner. Melatonin udskilles kun i mørke. Kortisol skilles der mest af om morgenen i den første time efter du får lys i øjnene og bagefter falder udskillelsen gennem dagen for at være lavest ved sengetid og om natten. (medmindre selvfølgelig du fucker din døgnrytme op og stresser om aftenen;)

Alle mennesker har en indre cirkadisk rytme, der regulerer kroppens daglige processer såsom fordøjelse, stofskifte, søvn, hormonproduktion osv. Den cirkadiske rytme starter ved fødslen og fortsætter hele livet.

I hjernens hypothalamus findes en “mester-tidsholder”, en klynge af ca. 20.000 neuroner kaldet den suprachiasmatiske kerne (SCN). Den synkroniserer kroppens indre rytmer med lys og mørke i omgivelserne.

Den moderne livsstil har dog skabt en ubalance i forhold til vores indre ur. Siden opfindelsen af lyspæren har vi været udsat for konstant kunstigt lys, hvilket påvirker vores naturlige rytmer negativt. Særligt det blå lyd fra skærme.

Hvis vores livsstil ikke er i sync med vores cirkadiske ur, kan det påvirke vores velvære og er blevet forbundet med en række fysiske, mentale og kognitive problemer, ifølge mange studier. For eksempel viser en artikel fra 2014 i International Review of Psychiatry, at en misjustering af den cirkadiske rytme kan øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme, diabetes, fedme, kræft, depression, bipolar lidelse, skizofreni og ADHD. Desuden fandt forskning i Annals of the New York Academy of Sciences, at enhver forstyrrelse af den cirkadiske rytme potentielt kan udløse metaboliske, autoimmune eller stemningsrelaterede lidels

Menstruationscyklus og infradiane rytmer

Men kvinder har endnu et indre ur – den 28-dages infradiane rytme

Din menstruationscyklus er en infradian rytme – en cyklus, der varer længere end 24 timer. Der findes også ultradiane rytmer, som varer kortere end 24 timer, som f.eks. REM-søvncyklusser.

Som kvinde har du et andet ur, der starter i puberteten og fortsætter indtil overgangsalderen, omkring 50-årsalderen. Det påvirker dit liv i cirka 40 år. Denne infradiane rytme er knyttet til din månedlige menstruationscyklus, der består af fire faser: follikulær, ovulatorisk, luteal og menstruel. På samme måde som din cirkadiske rytme påvirker dine daglige kropsfunktioner, påvirker din 28-dages infradiane rytme din hjernekemi og fysiologi og giver dig unikke styrker på forskellige tidspunkter af måneden.

De fire faser i din menstruationscyklus påvirker din 24-timers cirkadiske rytme og omvendt. For eksempel påvirker hormonelle udsving din kropstemperatur, søvnmønstre og hjertefrekvens gennem din cyklus. Omvendt kan forstyrrelser i din 24-timers rytme forstyrre din 28-dages cyklus og føre til problemer som uregelmæssige menstruationer eller længere cyklusser.


At ignorere den infradiane rytme og din krops hormonelle og udelukkende følge kroppens circadiane og mere lineære behov kan have stor - og ofte overset - negativ effekt på kvinders helbred. Særligt når vi ved at kvinder er overepræsenteret i mange statistikker, hvor man mener kønshormonerne og deres samspil med kroppens andre systemer spiller en kæmpe rolle:

  • Kvinder er 5-8 gange mere tilbøjelige til at have stofskifteproblemer.
  • Over 75% af alle med autoimmune sygdomme er kvinder.
  • 50 millioner kvinder lider af kroniske smertetilstande.
  • Op til 90 % af personer med fibromyalgi er kvinder.
  • 85 % af personer med kronisk migræne er kvinder.
  • Kvinder har dobbelt så stor sandsynlighed som mænd for at have kronisk træthedssyndrom.
  • Hver tiende kvinde lider af endometriose i deres reproduktive år.
  • Kvinder i den fødedygtige alder er mere end dobbelt så tilbøjelige som mænd til at udvikle angstlidelser.
  • 9-14% af kvinder har kraftige menstruationer.
  • 10% af alle kvinder oplever så stærke menstruationssmerter, at det forstyrrer dagligdagen.
  • 12% af kvinder i den reproduktive alder har svært ved at blive gravide eller lider gentagende graviditetstab

Dine hormoner svinger med din infradiane rytme.

Når du gennemgår fire forskellige faser i menstruationscyklus over 28 dage (altså, sådan deromkring ;) oplever din krop naturlige hormonelle udsving, der påvirker alt fra din kropstemperatur og hudens elasticitet til din søvnrytme, energi, følelser og kognitive funktioner.

Menstruationscyklussens 4 faser producerer nemlig dine kønshormoner, der flukturerer gennem 28 dage (gennemsnitlig cyklus). Og de kønshormoner påvirker nærmest ALT i din krop.

Fx:

  • Med din infradiane rytme ændres 25% af din hjernekemi i løbet af måneden.
  • Din metabolisme (altså, forbrænding) accelererer og hæmmes på tværs af menstruationscyklussens fire faser, så dit kaloriebehov er forskelligt alt efter hvor du er i din cyklus.
  • Baseline kortisolniveauer er højere i lutealfasen. Hvis du presser dig selv med hård træning, kan det yderligere øge kortisolniveauet
  • Kvinder har brug for 20 minutter mere søvn end mænd, fordi vi har en mere kompleks hjerne. Alligevel har vi ofte mindre behov for ekstreme selvplejerutiner, da vi har en mere effektiv biologi.


At forstå og støtte dit “andet ur”

Din infradiane rytme påvirker (og påvirkes af!) alle andre systemer i din krop. Derfor er det grænsende til vanvid at vi fuldstændigt ignorerer den!

Din infradiane rytme påvirker:

  • Energiniveau og -produktion
  • Stofskifte og metabolisme (altså både dine stofskiftehormoner men også hvor effektivt du forbrænder mad til energi)
  • Dit immunforsvar (både i forhold til at bekæmpe infektion, kontrollere inflammation og allergiske processer)
  • Dit humør, hjernens struktur og dine neurotransmittere
  • Din stressrespons
  • Søvnmængde og -kvalitet
  • Dit mikrobion (både i tarmsystemet, hud og vaginale mikrobiom)
  • Selvfølgelig menstruationscyklus og fertilitet 


Der er altså en KÆMPE helbredsværdi i at lære så meget som muligt om dit “andet ur” og nære din infradiane cyklus det med selvomsorg og næring, tilpasset din cyklus.

At forstå og synkronisere din livsstil med dit månedlige ur er nøglen til at udnytte din cykliske natur fuldt ud i de tre til fire årtier, hvor du har en infradian rytme (altså, dine fertile år med menstruationscyklus) Man kunne kalde det biohacking for kvinder 


Når du lærer din cykliske biologi at kende, vil kan du bedre udnytte og "høste" den kæmpe feminine force, der er i vores infradiane cyklus.

Du vil ikke bare få mere energi og overskud, lettere ved at stabiliere vægten, bygge muskler og undgå skader ved træning, du vil også få bedre søvn, lettere ved at tackle stress (bedre resilience) og mulighed for at finde rodårsagerne, der påvirker din menstruationscyklus - og redskaberne til at gøre noget ved dem.


Solen og månens cyklusser 

Månerytmer er en separat cyklus, som ofte er forbundet med tidevandsaktivitet. Fordi månens cyklus varer 28 dage forbindes den ofte med menstruationscyklus og den feminine cyklus. Der er dog ikke nogen evidens for, at månens cyklus kan påvirke menstruationscyklus. der er forsket i månefaser og menstruation. Baseret på 7,5 millioner cyklusser er der IKKE fundet sammenhæng mellem månens faser og menstruationscyklus. Dr. Marija Vlajic Wheeler (ph.d. i astrofysik fra Oxfords Universitet) har set på 1, 5 mill brugere af app’en Clue og deres 7,5 millioner cyklusser og hun fandt ingen indikation for at menstruationerne var relaterede til månens faser.
I 1980 og i 1986 var der undersøgelser, der viste at kvindens cyklus sandsynligvis synkroniserer med månens faser. Men den første undersøgelse viste at kvinder var mest tilbøjelige til at menstruere i løbet af nymåne og den anden undersøgelse viste at kvinder havde større sandsynlighed for at få ægløsning under nymåne, hvilket modsiger den første undersøgelse ...
Så hvilken undersøgelse er korrekt? Nok ingen af dem. I 2013 fulgte tidsskriftet Endocrine Regulations 74 kvinder i et helt år, og de fandt ingen sammenhæng mellem menstruationscyklus og månens faser.
Et studie i fra Psychiatry Research i 1990 viser, at svagt lys om natten kan hjælpe nogle kvinder med at regulere cyklus. I studiet fulgte man kvinder med lange cyklusser (45 dage), som blev bedt om at sove med en 100 watt pære tændt, fra dag 13 til 17 i deres cyklus, hvilket forkortede deres cyklus til ca. 33 dage.
Det kan tyde på at før vi fik strøm, og ville et skift i lyset om natten under månens forskellige faser muligvis kunne have spillet en rolle i vores menstruationscyklus - måske ved at påvirke kroppens produktion af hormonet melatonin. Det kan have været med til at skabe fortællingen om at månens cyklus hænger sammen med vores menstruationscyklus.
Og så er det jo et faktum, at månens rejse om jorden tager 28 dage - som også er den gennemsnitlige længde på en kvindes menstruationscyklus;)

Solen derimod, har en døgnrytme, ligesom mandens hormonsystem. I mere spirituelle kredse forbinder man derfor ofte solen med et maskulint element



På CyklusKuren kortlægger vi DINE cykliske data sammen.

Jeg kalder det CI - Cyklisk intelligens ;)

Med cyklisk intelligens (CI) mener jeg forståelsen af, hvordan din menstruationscyklus påvirker din krop og dit sind. 

Ved at tracke din cyklus kan du identificere mønstre og forudse ændringer i din søvn, humør og i dit energiniveau. 

Cyklustracking giver dig værdifuld information om dit generelle helbred. Uregelmæssigheder i din cyklus kan indikere underliggende sundhedsproblemer, såsom stress, næringsmangler eller stofskiftesygdomme. Ved at følge din cyklus kan vi sammen finde detaljerede data, der kan hjælpe med at diagnosticere og behandle hormonelle tilstande mere effektivt. Menstruationscyklus kaldes også for det 5. vitale tegn og kan bruges på lige fod med blodtryk, puls og temperatur til at bedømme dit helbred.

På CyklusKuren sender jeg dig en fin pakke med bl.a. CyklusDagbogen 2025 i (min helt nye udgivelse) som vi bruger til at tracke dine cyklustegn med. Og blandt meget andet materiale inde på CyklusKuren får du MenstruationsManualen, hvor du finder alt du skal bruge for at tolke de tegn din cyklus giver dig hver måned - og hvad du selv kan gøre. 

Er ægløsningen f.eks. hæmmet, så har det konsekvenser for din cyklus, fertilitet og hele din biokemi, fordi du vil mangle progesteron. Men cyklustrackeren kortlægger dine hormonelle ændringer, så du lettere kan afsløre og gøre noget ved rodårsagen.

På CyklusKuren lærer du at lytte til din unikke kvinde-krop og forstå, hvordan en sund cyklus fungerer, og hvordan du kan bruge din cyklus til at tolke kroppens beskeder til dig. Du lærer, hvilke hormoner der har indvirkning på hvilke symptomer, og du lærer at nære din kvindekrop med netop det, du har behov for.


MEN - der er kun 50 bokse og dermed 50 pladser på CyklusKuren

OG CyklusKuren kører kun 1 gang om året.

Vi starter 6 januar 2025


Det får du:

👉🏼CYKLUSBOKSEN tilsendt med:
🌀CyklusDagbogen 2025
🌀PMS salve 
🌀CyklusTermometer
🌀Te
🌀Chokolade

👉🏼Online Platform med:
🌀3 lives med Caroline (online på zoom) hvor du lærer at tracke symptomerne fra din cyklus, lærer at analysere dine cyklusdata og implementere de løsninger, netop du har behov for
🌀3 programmer CyklusYoga til cyklus, menstruationsfasen og ét program til dig med meget kraftig menstruation
🌀MenstrationsManualen - dét betyder symptomerne fra din cyklus
🌀Cyklus- og Menstruationsmeditationer
🌀PMS salve tutorial + underlivsmassage
🌀Næring til din cyklus (videoer) + det store opskriftshæfte CyklusNæring (opskrifter + kostguides der heler din cyklus)
🌀Hormonyoga Terapi til smertefuld menstruation, underlivsmerter og fertilitet 

Vi sender alle bokse afsted d. 19 dec så du har den inden jul - hvis nu den skal gives i julegave. Eller være en julegave til dig selv ;)🎁

Og du kan betale i 3 mdr rater!

Døjer du med:

  • Smertefulde menstruationer,
  • Kraftige blødninger,
  • Humørsvingninger,
  • PMS,
  • Træthed,
  • Infertilitet,
  • Migræne
  • Vægtstigning inden menstruation 
  • Menstruenza (influenzasymptomer inden menstruation)
  • Udebleven eller uregelmæssig menstruation?

-eller andre cykliske symptomer, som vi tror, vi bare må lære at leve med eller dæmpe med medicin, som slukker hormonsystemet.

Men alle disse symptomer er signaler fra kvindekroppen, der fortæller, at noget er i vejen.

Ubalancer, som kan påvirkes med næring, nydelse og ved at give kroppen det, som den råber på. Vi har bare ikke lært at forstå kvindekroppens sprog. Før nu. 


Kh Caroline


Udvalgte referencer:

Beníčková M, Gimunová M, Paludo AC. Effect of circadian rhythm and menstrual cycle on physical performance in women: a systematic review. Front Physiol. 2024 Apr 24;15:1347036. doi: 10.3389/fphys.2024.1347036. PMID: 38720785; PMCID: PMC11076705.

Solomon SJ, Kurzer MS, Calloway DH. Menstrual cycle and basal metabolic rate in women. Am J Clin Nutr. 1982 Oct;36(4):611-6. doi: 10.1093/ajcn/36.4.611. PMID: 7124662.

Baker FC, Lee KA. Menstrual Cycle Effects on Sleep. Sleep Med Clin. 2018 Sep;13(3):283-294. doi: 10.1016/j.jsmc.2018.04.002. PMID: 30098748.

Baker FC, Sassoon SA, Kahan T, Palaniappan L, Nicholas CL, Trinder J, Colrain IM. Perceived poor sleep quality in the absence of polysomnographic sleep disturbance in women with severe premenstrual syndrome. J Sleep Res. 2012 Oct;21(5):535-45. doi: 10.1111/j.1365-2869.2012.01007.x. Epub 2012 Mar 14. PMID: 22417163; PMCID: PMC3376683.

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!