Fem menstruationsmyter

Der har altid været fordomme og overtro tæt knyttet til menstruation. I nogle kulturer og trosretninger betragtes den menstruerende kvinde som uren og må fx ikke betræde hellige steder. I andre kulturer opholder den menstruerende kvinde sig i en særlig menstruationshytte, hvor hun skal udføre renselsesritualer.
I visse jægersamfund skulle jægere undgå kontakt med menstruerende kvinder og i det oldgræske værk Naturalis historia af Plinius Den Ældre (år 77 e.Kr.) fortælles der om, hvordan en menstruerende kvinde kunne fremskynde, at blomsterne visnede og frugternes faldt til jorden.
I mange kristne trosretninger er menstruation blevet tolket som en straf, kvinder måtte tage på sig grund af Evas syndefald, ligesom hun måtte føde i smerte.
Det kan vi moderne kvinder i vesten jo godt grine lidt af, for den slags myter om menstruation lever vi heldigvis ikke under – eller gør vi?
Desværre hører jeg til stadighed utallige moderne myter om menstruation.
Myte 1 - “Menstruation er kroppens detox”
En af de mere moderne myter, der holder liv i tanken om, at menstruation skulle være urent eller beskidt, er, at menstruationen er med til at afgifte kroppen, og at mørkt blod eller klumper i menstruationssekretet er et tegn på, at man afgifter dårligt. Ligeså at menstruation er vigtig, fordi det er en måde for kroppen at afgifte østrogener på, og at østrogener vil ophobes i blodet uden menstruation.
Desværre ikke noget man hører sjældent i disse sundhedsfanatiske detox-tider. Men det er simpelthen nonsens!
Mange voksne kvinder ved stadig ikke i dag, hvad menstruation faktisk er. Svaret er simpelt: blodet er afstødningen af den yderste del i livmoderens slimhinde. I første del af cyklus stiger østrogenniveauerne, og det får livmoderens slimhinde til at vokse, så et eventuelt befrugtet æg kan sætte sig fast. Efter ægløsningen dannes det gule legeme i æggestokken, på stedet hvor det modne æg er frigivet fra.
Der ophobes altså hverken hormoner eller affaldsstoffer i livmoderslimhinden. Størstedelen af din menstruation er faktisk ikke udelukkende blod, men en blanding af opløst slimhinde, bittesmå blodkar og blod, og nogle gange det ubefrugtede æg, men da det ikke er større en 1/10 mm absorberes det dog oftest af kroppen igen.
Østrogenerne inaktiveres i leveren, men om østrogen nedbrydes korrekt eller ej, er ikke noget du nødvendigvis kan mærke på din menstruation.
Har du klumpet blod, kan det være er tegn på at livmoderslimhinden afstødes hurtigere end at den kan nå at opløses. Den opløses af et stof (antikoagulans), som udskilles ved menstruationens start. Det kan også ses ved kraftige menstruationer - men detox har intet med det at gøre!
Myte 2 - “Menstruation gør ondt. Det må du lære at leve med.”
Skal menstruation gøre ondt?
Skal? Nej...
Kan? Ja...
Bør? Nej, ikke synderligt...
Menstruationssmerter er nærmest blevet en selvfølge.
Men det er ikke meningen menstruation skal være smertefuld!
Først og fremmest er det vigtigt at skelne mellem “almindelige menstruationssmerter" og “alvorlige menstruationssmerter":
🩸Almindelige menstruationssmerter er en mild smerte, som varer 1-2 dage ved menstruationens start eller lige før. De tager form af en smule kramper i din nedre del af bækkenet eller i ryggen.
Smerterne er ikke stærkere end, at de kan tages med smertestillende håndkøbsmedicin - og de påvirker ikke din hverdag. At tage medicin ved menstruation skal ikke være nødvendigt.
De almindelige menstruationssmerter skyldes frigivelse af inflammatoriske prostaglandiner, (hormonlignende stoffer). De frigives i forbindelse med, at livmoderslimhinden i slutningen af cyklus begynder at blive udstødt, og deres rolle er at stimulere livmoderen til at trække sig sammen. De styrer nemlig sammentrækning og udvidelse af blodkar, og skaber faktisk en lokal inflammation i din livmoder.
Højere niveauer af østrogen, samt mindre progesteron, kan resultere i et højere niveau af inflammatoriske prostaglandiner - og det giver flere menstruationssmerter. Spændinger eller myoser i ryggradens muskulatur, psoas, kan også frigive inflammatoriske stoffer, som påvirker underlivet og forværrer menstruationssmerter.
De "almindelige menstruationssmerter" bør gå væk med naturlig behandling, i form af kostændringer og evt. tilskud, som jeg nok skal skrive mere om 🤪
🩸 “Kraftige” menstruationssmerter påvirker din hverdag, du skal tage smertestillende medicin og får måske endda migræne. Bløder du samtidig meget kraftigt og langvarigt, er det en god ide at blive udredt for endometriose (mere om det senere).
Menstruation bør ikke gør synderligt ondt - gør den det, så er der meget at gøre (hvilket jeg nok skal skrive mere om).
Myte 3 - "månen påvirker din cyklus"
Sandsynligheden for at du på et tidspunkt har hørt at menstruationscyklus påvirkes af månens faser er ret stor.
Ordet "menstruation" kommer fra de latinske og græske ord for måneden (mensis) og månen (mene).
Og der er forsket i månefaser og menstruation. Baseret på 7,5 millioner cyklusser er der IKKE fundet sammenhæng mellem månens faser og menstruationscyklus. Dr. Marija Vlajic Wheeler (ph.d. i astrofysik fra Oxfords Universitet) har set på 1,5 mill. brugere af app’en Clue og deres 7,5 millioner cyklusser og hun fandt ingen indikation for at menstruationerne var relaterede til månens faser.
I 1980 og i 1986 var der undersøgelser, der viste at kvindens cyklus sandsynligvis synkroniserer med månens faser. Men den første undersøgelse viste, at kvinder var mest tilbøjelige til at menstruere i løbet af nymåne og den anden undersøgelse viste at kvinder havde større sandsynlighed for at få ægløsning under nymåne, hvilket modsiger den første undersøgelse.
Så hvilken undersøgelse er korrekt? Nok ingen af dem. I 2013 fulgte tidsskriftet Endocrine Regulations 74 kvinder i et helt år, og de fandt ingen sammenhæng mellem menstruationscyklus og månens faser.
Et studie publiceret i Psychiatry Research i 1990 viser, at svagt lys om natten kan hjælpe nogle kvinder med at regulere cyklus. I studiet fulgte man kvinder med lange cyklusser (45 dage), som blev bedt om at sove med en 100 watt pære tændt, fra dag 13 til 17 i deres cyklus, hvilket forkortede deres cyklus til ca. 33 dage.
Det kan tyde på at før vi fik strøm, ville et skifte i lyset om natten under månens forskellige faser muligvis kunne have spillet en rolle i vores menstruationscyklus - måske ved at påvirke kroppens produktion af hormonet melatonin. Det kan have været med til at skabe fortællingen om at månens cyklus hænger sammen med vores menstruationscyklus.
Og så er det jo et faktum, at månens rejse om jorden tager 28 dage - som også er den gennemsnitlige længde på en kvindes menstruationscyklus.
Myte 4 - “Kvinders menstruationscyklus synkroniserer, hvis de tilbringer meget tid sammen”
Nej, det findes der intet bevis for. Myten stammer fra et studie i 1971, hvor Martha K. McClintock beskrev fænomenet i hunmus og mente at kunne påvise det hos kvinder. Hun konkluderede, at det hos kvinder, ligesom hos hunmus, måtte skyldes feromoner (et slags luftbåret hormon, der kan udskilles fra et dyr, og påvirke ændringer hos et andet dyr af samme art). Dette gjorde hun uden at have videnskabeligt belæg for det. Det blev afkræftet i 2006 med et nyt studie på mennesker og ved uddybende statistiske beregninger af data fra det oprindelige studie.
Myte 5 - “Menstruation er skamfuldt”
At vi føler skam over menstruation hænger sammen med myte nr. 1 - myten om at menstruation er urent, beskidt. I Nepal isoleres piger og kvinder alene i menstruationshytter. Det sker jævnligt, at piger og kvinder dør i menstruationshytterne pga. slangebid eller kulilteforgiftning, når de tænder bål i hytten i frostvejr.
Millioner af piger verden over kan ikke gå i skole, når de har menstruation, fordi hygiejnebind er så dyre, at deres familie ikke har råd til at købe dem.
Menstruation er forbundet med mange ligestillingsproblematikker verden over, når det kommer til kvinders adgang til uddannelse og samfundet generelt.
Herhjemme handler det dog mest om skam. Og det er da åndssvagt, at der stadig er skam forbundet med noget, der er så normalt.
Det er vores pligt at tale om menstruation uden skam. Det er vores pligt at afmystificere menstruation - ikke kun med oplysning, men ved at stoppe med at skamme os og skjule menstruation. Hvorfor hvisker vi, når vi beder en kollega om at låne et bind eller en tampon? Og skjuler den i ærmet på vejen ud til toilettet?
Heldigvis skifter tiderne og menstruation er et emne, vi snakker mere og mere åbenlyst om. Både på sociale medier, i magasiner og i nyhederne. “Menstruationsfattigdom” er endda blevet en politisk agenda. Vi har en lang historie af menstruationsskam som vi skal vende ti menstruationsstolthed. Menstruation er et sundhedstegn fra vores kvindekrop om, at kroppen fungerer. Vores cyklus er årsagen til at livet kan gives videre. Det er så biologisk krævende en proces, at ingen teknologi kan efterligne den magi, der sker i en kvindes krop hver måned. Det skal vi være stolte af.
Vil du lære mere om, hvordan du kan forstå og kortlægge din menstruationscyklus for at opnå hormonel balance?
✨ HormonKuren
Et transformerende selvudviklingsforløb, hvor du lærer at forstå kroppens biologiske sprog: dine hormoner.
HormonKuren giver dig indblik i din egen kvindelige biokemi. Du lærer at forstå dine hormonelle ubalancer, opdage dine rodårsager – og vigtigst af alt, hvad du kan gøre ved dem.
Du har mulighed for at tilkøbe laboratorieanalyser gennem HormonKurens Klinik. De bruges til at identificere, hvad der præcis er i ubalance. Din egen komplementære hormonterapeut følger dig under hele forløbet og hjælper dig med at prioritere, strukturere tilskud og skabe klarhed.
(PS: Det er absolut ikke et krav at tage tests – faktisk anbefaler vi det slet ikke til de fleste)
Du får:
📦 14 moduler på 14 uger
Et nyt modul hver uge med undervisning, værktøjer og guides.
👩🏼⚕️ Din egen personlige hormonterapeut
Hun støtter dig gennem hele forløbet og hjælper dig med at finde retning og holde overblikket.
🧪 Mulighed for laboratorieanalyser
Spytkortisol, DUTCH, stofskifte, neurotransmittere og meget mere – hvis du vil. Din terapeut hjælper med at tolke og tilpasse.
🔍 Screeningsprotokoller
Der hjælper dig med at forstå dine mønstre og finde de vigtigste hormonelle ubalancer.
📚 Behandlerguides og støtte
Til PMS, hedeture, cyklisk migræne, stress, udbrændthed, PMDD, AD(H)D, fibromer, endometriose, fertilitetsudfordringer, PCO(S), lavt/højt stofskifte, akne, eksem, blærebetændelser, sarte slimhinder, vægttabsresistens – og meget mere.
🧠 Live opstart og fysiologiske tests
Vi mødes online og laver screenings og tests sammen. Du får et klart billede af, hvor du skal fokusere.
🎤 3 liveforedrag & Q&A med Caroline
Forstå dine hormoner – og få svar på dine vigtigste spørgsmål.
🏋🏼♀️ Træningsvideoer
Der understøtter muskelmasse, stofskifte og hormonel balance.
🌀 Visualiseringer & nervesystemsøvelser
Guidede øvelser, du kan bruge til at regulere kroppen indefra – også når du er presset.
📱 HormonKurens app
Alt samlet ét sted – perfekt på farten eller ferien. Lyt til videoerne som podcast, hvis du hellere vil det.
🎬 Videomoduler + pdf-materialer
Opskrifter, protokoller, screenings, tjeklister og guides.
💊 Kosttilskudsguides
Så du ved, hvad der virker, og hvad du med fordel kan prioritere.
🥗 Kostplaner og opskrifter
Målrettet typiske ubalancer: stresskollaps, lavt progesteron, højt/lavt østrogen, insulinresistens, højt testosteron, stofskifteproblemer.
Du får opskrifter til morgenmad, frokost, aftensmad, mocktails og hormonvenlige desserter.
💬 Lukket online forum
Få støtte, fællesskab og sparring undervejs.
Kategorier
- Opskrifter (45)
- Cyklus (26)
- DHEA (3)
- Fertilitet og infertilitet (6)
- Hormonel Harmoni (24)
- Hormonel Hud (1)
- HormonKuren (38)
- Immunforsvar (5)
- Insulin (4)
- Klientberetninger - Cases (1)
- Komplementær Hormonterapi (17)
- Kortisol (8)
- Menopause (11)
- Migræne (5)
- PMS (6)
- Progesteron (6)
- Prævention (3)
- Stofskifte (6)
- Stress (10)
- Testosteron (1)
- Østrogen (10)
- Nydelse (1)
- Phytonæringstoffer (3)
- Urtelatter (1)
- PCO (2)
- Endometriose (2)
- Næringsstoffer (1)
- Insulin (2)
0 kommentarer
Skriv en kommentar
Log ind eller tilmeld dig som bruger for at skrive en kommentar