Myter om Menstruation: DETOX

Menstruation

Der har altid været fordomme og overtro tæt knyttet til menstruation. I nogle kulturer og trosretninger betragtes den menstruerende kvinde som uren og må for eksempel ikke betræde hellige steder. Man betragter endda de ting, en menstruerende kvinde har rørt ved, som urene, og derfor må kvinder i disse kulturer ikke lave mad, når de har menstruation. I andre kulturer opholder den menstruerende kvinde sig i en særlig menstruationshytte, hvor hun skal udføre renselsesritualer.  

I visse jægersamfund skulle jægere undgå kontakt med menstruerende kvinder og i det oldgræske værk Naturalis historia af Plinius Den Ældre (år 77 e.Kr.) fortælles der om, hvordan en menstruerende kvinde kunne fremskynde, at blomsterne visnede og frugternes faldt til jorden. 

I mange kristne trosretninger er menstruation blevet tolket som en straf, kvinder måtte tage på sig grund af Evas syndefald, ligesom hun måtte føde i smerte. I 3. Mosebog 15,19-24 står der, at kvinden blandt andet ikke må have samleje under menstruation. I ældre tid mente man også, at mænd, der havde samleje med en menstruerende kvinde, kunne pådrage sig sygdomme: “Når en Kvinde har Flåd, idet der flyder Blod fra hendes Blusel, da skal hendes Urenhed vare syv Dage. Enhver, der rører ved hende, skal være uren til Aften. Alt, hvad hun ligger på under sin månedlige Urenhed, skal være urent, og alt, hvad hun sidder på, skal være urent."

Det kan vi moderne kvinder i vesten jo godt grine lidt af, for den slags myter om menstruation lever vi heldigvis ikke under – eller gør vi?

Desværre hører jeg til stadighed utallige kreative og moderne myter om menstruation, og rigtigt mange kvinder skammer sig stadig i dag over deres blødninger eller føler sig urene. 

MYTE: “Menstruation er kroppens detox”

En af de mere moderne myter, der holder liv i tanken om, at menstruation skulle være urent eller beskidt, er, at menstruationen er med til at afgifte kroppen, og at mørkt blod eller klumper i menstruationssekretet er et tegn på, at man afgifter dårligt. Ligeså at menstruation er vigtig, fordi det er en måde for kroppen at afgifte østrogener på, og at østrogener vil ophobes i blodet uden menstruation.

Desværre ikke noget man hører sjældent i disse sundhedsfanatiske detox-tider. Men det er simpelthen nonsens!

Mange voksne kvinder ved stadig ikke i dag, hvad menstruation faktisk er. Svaret er simpelt: blodet er afstødningen af den yderste del i livmoderens slimhinde. 

I første del af cyklus stiger østrogenniveauerne, og det får livmoderens slimhinde til at vokse, så et eventuelt befrugtet æg kan sætte sig fast. Efter ægløsningen dannes det gule legeme i æggestokken, på stedet hvor det modne æg er frigivet fra. Det gule legeme danner progesteron, det kønshormon der stabiliserer slimhinden, så den ikke vokser for meget eller frastødes for tidligt, hvilket for eksempel kan ses som pletblødning inden menstruation eller kraftig blødning.

Der ophobes altså hverken hormoner eller affaldsstoffer i livmoderslimhinden. Størstedelen af din menstruation er faktisk ikke udelukkende blod, men en blanding af opløst slimhinde, bittesmå blodkar og blod, og nogle gange det ubefrugtede æg, men da det ikke er større en 1/10 mm absorberes det dog oftest af kroppen igen.

Østrogenerne inaktiveres i leveren, men om østrogen nedbrydes korrekt eller ej, er ikke noget du nødvendigvis kan mærke på din menstruation.

Har du klumpet blod, kan det være er tegn på at livmoderslimhinden afstødes hurtigere end at den kan nå at opløses. Den opløses af et stof (antikoagulans), som udskilles ved menstruationens start. Det kan også ses ved kraftige menstruationer - og det ser vi på senere i bogen  – men detox har intet med det at gøre!
 


HormonTest feature

HORMONELLE UDFORDRINGER?

Har du symptomer, som kan indikere en eller flere hormonelle ubalancer?

TAG TESTEN HER >>


0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!