OPSKRIFT: Kan man spise hormonerne i balance?

Skærmbillede 2021-10-10 kl. 08.00.30

Det lyder måske mærkeligt, at man kan påvirke sin mensturationscyklus med det man spiser. Men nu skal du høre:
🥕Kronisk forhøjede insulinniveauer kan øge syntesen af androgener, såsom DHT (dihydrotestosteron).
🥕Nedbrydning og inaktivering af østrogener er hos nogle genetisk nedsat (f.eks. ved variationer  - det man kalder enkeltpunktmutationer) i gener som COMT (catechol-O-methyltransferase), hvilket kræver højere indtag af fx betain (fra rødbeder), magnesium, B-vitaminer og stoffer som indol-3-carbinol og di-inodolyl-methan fra fx kål.
🥕overvækst af visse bakterier i tarmfloraen kan medføre et højt niveau af enzymet betaglucoronidase, som kan reaktivere nedbrudt østrogen så det bliver aktivt igen og på den måde bidrage til østrogendominans.
🥕enzymet aromatase omdanner testosteron til østrogen og det opreguleres bl.a. af overvægt, inflammation og genetiske faktorer. Aromatase kan fx hæmmes ved vægttab, brug af naturlige aromatasehæmmere som Isoflavoner (soja), grøn te (catechiner), granatæble, lakrids (flavonoider), resveratrol fra mørke bær og druer, humle (flavonoider) og hørfrø (lignaner).
🥕Fiberrig kost kan normalisere lave niveauer af SHBG, et protein, som binder kønshormoner.
🥕Omvendt så kan for høje eller lave niveauer af nogle kønshormoner og deres metabolitter påvirke mange hormoner, neurotransmittere og signalstoffer fra immunforsvaret (fx cytokiner). Både for høje og for lave niveauer af østrogen kan trigge inflammatorisk respons. Det ser man fx ved den øgede forekomst af osteporose efter menopausen, hvor det store fald i østrogen trigger en øget frigivelse af cytokinerne interleukin-1, IL-6 og TNF-a, som medfører proliferation af osteoklasterne, som skal nedbryde gammel knoglevæv.

Den mad vi spiser påvirker både hormonernes syntese, konvertering til andre hormoner, transport rundt i kroppen, receptorernes sensitivitet, afgiftning og nedbrydning i både fase 1 og 2 og eliminering.

Og, jeg ved det - det lyder måske nok kompliceret. Derfor er det heldigvis simplificeret i letanvendelige kostplaner, der passer til de forskellige hormonelle ubalancer - og sammenkoblet med masser af lækre opskrifter til morgenmad, frokost og aftensmad, brød & kiks, snacks & sødt, smoothies og mælk og lattes, eliksirer og infusioner.

Prøv f.eks. lige denne opskrift fra det store opskriftshæfte på HormonKuren: 

BROCCOLISALAT MED POCHERET KYLLING 

God ved højt østrogen 

Stort set alt i denne opskrift er essentielt for nedbrydningen af østrogen. Den er derfor god til dig der har udfordringer med østrogenmetabolisme, endometriose og fibromer. 

Magnesium er vigtig for østrogenmetabolismen, grønne grønsager er rige på magnesium som du her får fra broccolien. 

Svesker er rige på antioxidanten reservatrol og reservatrol hjælper omdannelsen af skadeligt østrogen til mildere former. Svesker reducerer også niveauet af 16-alfa-hydroxyøstron, der er et østrogen form der muligvis er relateret til bryst- og livmoderhalskræft. 

Leveren sørger for at omdanne og udskille overskydende østrogen og til det arbejde skal den bruge methionin, svovl og gluthation. Svovl og gluthathion findes bla. i kål og - ja tak til broccoli. Kål indeholder endvidere stoffet diindolylmethan, der hjælper leverens nedbrydning af østrogen, ligesom kål sammen med nok protein er med til at forbedre afgiftningen. Galdeflowet stimuleres af bitre grønsager - ja tak til radiser. 

... og så er kostfibre helt essentielle for vores tarmsystem og udskillelse af overskydende østrogen ... så ja tak til grønsager. 

OBS hvis du har lavt stofskifte bør du ikke spise rå kål. Du kan dog godt bruge opskriften, hvis du damper broccolien i 1 - 2 minutter i letsaltet vand. Du kan også erstatte broccolien af sprøde salater og bladgrønt. 

Til 2 - 3 personer 

DET SKAL DU BRUGE 
• 1 broccoli i mundrette stykker
• 1 tsk salt
• 2 kyllingebryst
• 1 bundt radiser - skåret i skiver
• 1⁄2 stort rødløg eller 1 lille - finthakket
• 6 - 8 svesker skåret i mindre bidder

Kom salt på broccolien og masser salt godt ind i broccolien så den mørner. Lad den stå mens du tilbereder resten af ingredienserne. 

Læg kyllingebryst i en gryde i et lag og kom koldt vand over. Drys med lidt salt og tilsæt evt. lidt citronsaft. Bring i kog og lad kyllingen simre i ca 15 minutter. Lad kyllingen afkøle lidt og skær den derefter i mundrette stykker. 

Bland nu broccoli, kylling, radiser, rødløg og svesker på et stort fladt fad. 

Dressing 

  • 2 dl soyayoghurt - kan erstattes af kokosyoghurt 
  • 1 - 2 tsk yaconsirup 
  • 1 - 2 tsk sennep 


Smag yoghurt til med yaconsirup og sennep. 

Dryp dressingen over salaten sådan at du lægger den i klatter med en spiseske, eller server dressingen ved siden af salaten.

 

Læs mere om HormonKuren her 


HormonTest feature 

HORMONELLE UDFORDRINGER?

Har du symptomer, som kan indikere en eller flere hormonelle ubalancer?

TAG TESTEN HER >>

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!