Endometriose? Alt du skal vide!

D398C13E-11DA-4D84-85BF-F970DDDA345F

Endometriose er en tilstand, hvor der er livmoderslimhinde-lignende (endometrioidt væv) uden for eller i livmoderens muskelvæv.
Det udvikles oftest hos kvinder i den fødedygtige alder og aftager efter overgangsalderen eller ved fjernelse af æggestokkene (og dermed produktionen af østrogen og progesteron). Det kan f.eks. være i bækkenbunden eller omkring æggeledere og æggestokke eller tarme.
10% af kvinder i den fødedygtige alder har endometriose. Hos 25-30% af kvinder med kraftige menstruationssmerter, er årsagen endometriose. Hos 40% af infertile er årsagen endometriose.Endometrioses rodårsager er linked til østrogenproduktionen og østrogenmetabolismen (nedbrydelsen af østrogen). Endometriose er associeret med:

* Kronisk inflammation 
* Nedsat østrogenmetabolisme 
* Højt østrogen
* Lavt stofskifte 
* Progesteronresistens 

Man mener årsagen skyldes, at menstruationen flyder omvendt gennem æggelederne ind i bækkenet, (retrograd menstruation), hvor det endometriske væv implanteres, men efterhånden er der fundet flere andre sammenhænge. Det endometriske væv forbliver lige så hormonelt følsomt, som det var i livmoderen, og reagerer fortsat på påvirkninger fra østrogen - det vikser og bløder cyklisk. Den forskudte endometriose-vækst stimulerer også immunforsvaret og en lokal inflammatorisk reaktion, og disse virkninger menes at være den underliggende mekanisme for infertilitet, der ofte ledsager endometriose. Ved endometriose indeholder endometrie-cellerne, udover østrogenreceptorer, enzymet aromatase. Aromatase producerer østrogen og det ses ikke hos raske kvinder. Det skaber en lokal østrogenproduktion inde i livmoderslimhinden. Sammen med den cirkulerende østrogen, stimulerer det væksten af det endometriske væv. Endometriosevæv indeholder også enzymet 17HSD2, som omdanner østron til det mere potente østradiol, og endometriosevæv mangler enzymet 17HSD type 1, som er ansvarlig for inaktivering af østradiol til østron, hvilket igen hæver østrogen niveauet i livmoderslimhinden.

For dig med endometriose er det vigtigt at:

1. Forbedre udskillelsen af østrogen
2. Normalisere østrogenproduktionen
3. Reducere inflammation
4. Få tjekker stofskiftet
5. Øge indtaget af aromatasehæmmere i kosten
6. Jodmangel øger østrogensensitiviteten i vævet.

C3B40A96-95B0-4613-B89E-83B9831C5B9A


Der er lavet en ret omfattende undersøgelse, der kortlægger de mekaniske og biokemiske processer bag endometriose. Den er baseret på undersøgelser, hvor netop ovenstående 4 ting blev identificeret som et af kendetegnene ved endometriose.

“Og hvad kan jeg så gøre ved det?” Tænker du nok.

Genetik kan man ikke ændre - men man kan (delvist) ændre, hvordan de gener kommer til udtryk. I functional medicine siger man: “Genes load the gun - environment pulls the trigger”.

Endometriose er afhængig af østrogen og endometriosevæv danner østrogen. Endometriosevævet har evnen til at fodre sig selv med østrogen, som igen får sygdommen til at vokse.

Og her kan man minimere østrogenloaded på flere måder:

1: Hæmme produktionen af østrogen (ved bl.a. at hæmme aromataseenzymet, der omdanner testosteron til østrogen. Spis fx fødevarer rige på naturlige aromatasehæmmere, der findes i olivenblade (oleuropein), mørke bær (resveratrol), løg, hvidløg og æbler (quercetin), selleri, persille (apigenin) og citrusfrugter (naringenin)


2: Øge nedbrydningen af østrogen (ved at øge indtaget af fx diindolylmethan fra kål, øge methyleringsprocesserne og få nok magnesium).


3: Øge eliminering af østrogen via afføringen (sørge for at hæmme dysbiotisk tarmflora, som kan danne enzymet betaglucoronidase. Betagluronidaser aktiverer nemlig de østrogener, som ellers er blevet inaktiverede i leveren).


4: Øge binding af østrogen til transportproteinet SHBG (øge indtaget af fibre og lignaner fra fx hørfrø og sesam)


5: Hæmme østrogenreceptorernes sensitivitet (jodmangel gør østrogenreceptorerne mere sensitive for østrogen, så de reagerer kraftigere på den tilgængelige østrogen.
Østrogen øger nemlig også inflammatoriske processer - så ved at mindske østrogenload, hæmmes inflammation automatisk.


Ved endometriose er det essentielt, at se på linked mellem inflammation og østrogen


Den aktive form for østrogen (østradiol) forværrer inflammation, vækst og smerte i forbindelse med endometriose.
Vi har to typer østrogenreceptorer: α og β der skrives som ERα og ERβ. Hos endometriosepatienter ses omkring 100 x flere ERβ end hos raske kontroller. Ubalancer mellem antallet af ERα og ERβ menes at give progesteronresistens, der ses ved endometriose og som igen fører til mange symptomer som smerter, inflammation, PMS mm. fordi progesteron ikke “virker” på livmoderslimhinden. Det ser ud til at være nedsat methylering af ERβ der resulterer i en overekspression af receptorer og dermed en ujævn ratio mellem ERα og ERβ. Og som jeg skrev længere oppe, så ser man i endometriosevævet også tilstedeværelsen af enzymet aromatase, som er et enzym, der omdanner androgener, fx testosteron, til østrogen, særligt i den stærke form, østradiol.


👉🏼Dvs - der er høj endogen produktion af østrogen i livmoderslimhinden SAMTIDIG med, at der ikke er nok af de receptorer, som skal nedregulere østrogensignaleringen, når der efter ægløsning udskilles progesteron.


Og det er netop de høje niveauer af østradiol og den hæmmede effekt af progesteron, der øger inflammation og er med til at skabe de symptomer, man ofte mærker ved endometriose: voldsomme smerter, kraftige blødninger, oppustethed, ømme bryster, humørsvingninger, vægtøgning mm. Ved endometriose er det essentielt at få styr på de inflammatoriske processer, som øges pga de høje niveauer af østrogen.

Derfor:

- Øg østrogenmetabolismen (dvs nedbrydningen) af østrogen

- Øg indtaget af fødevarer rige på naturlige aromatasehæmmere
  (på HormonKuren har vi udviklet kostplaner og guides netop højt indhold af aromatasehæmmere og næringsstoffer, der øger nedbrydningen af østrogen)

- Spændinger i underliv og lænd øger lokal inflammation i vævet (på HormonKuren har vi lavet cyklus yoga programmer og massageteknikker netop til det)

- Sørg for fødevarer, der kan bidrage til at hæmme dannelsen af proinflammatoriske stoffer (omega 3, løg, hvidløg, ingefær og visse urter som salix-arter)

- Stop rygning

- Ved overvægt er et sundt vægttab altid at anbefale, fordi fedtceller også producerer aromataseenzymer og altså danner østrogen


På hormonkuren har vi særlige protokoller, til at behandle rodårsagerne til endometriose, tests, lækre retter med næringsstoffer, der netop er gavnlige ved endometriose.

👉Du kan læse meget mere om HormonKuren HER 👈

Det er essentielt at østrogenerne i din krop nedbrydes korrekt og det sker primært i din lever via et system, som kaldes CYP450.

I første fase hydroxyleres østrogenerne og bliver faktisk langt mere toksiske end de var til at starte med. Bagefter bindes de til andre substanser, som gør dem mere harmløse - fx svovl, glukuronsyre eller gluthation. De næringsstoffer leveren har til rådighed når østrogenerne skal bindes er faktisk essentiel for din sundhed. Danner du flere af “de gode” metabolitter i forhold til skurkene (16-alfa-hydroxy-østron og 4-hydroxy-østron) så mindsker du din risiko for at udvikle østrogenfølsomme cancertyper, østrogen-medierede sygdomme og autoimmune sygdomme.


Du kan gøre meget for at øge dannelsen af de gode metabolitter og hæmme dannelsen af de skadelige metabolitter:


🌀Større mængder fedt i maden hæmmer konjugering – så metabolitter ikke bindes
🌀Fibre øger udskillelsen af metabolitter
🌀Næringsstoffer der øger gluthation, svovl og glukuronsyre: kombucha, asparges, avocado, kål, limonen-holdige fødevarer (fx citrusskræl), valnødder, fisk og kød.
🌀C-vitamin fremmer kroppens egen dannelse af glutathion med 50% ved indtag af 500 mg
🌀E-vitamin og selen er co-faktorer i gluthationprocessen. Derudover er der brug for B2, B6 og zink og proteiner nok, særligt aminosyren metionin.


Man kan måle disse metabolitter i urinen (Essential Estrogen eller DUTCH-test) og vurdere kroppens evne til at nedbryde østrogener til de gavnlige metabolitter i fht de mindre gode. Forskning viser, at kvinder med en høj ratio af “de gode metabolitter” har en højere beskyttelse mod østrogenmedierede sygdomme. PåhormonKuren er kosten selvfølgeligt skræddersyet til at have et højt indhold af disse næringsstoffer. Du kan også bestille laboratorieanalyser som et tilvalg. Det kan være spændende at se hvordan ratio ændres i takt med, at du ændrer din kost og livsstil. Testen kan også bestilles hos komplementære hormonterapeuter.

IMG_0238

Hvis du kæmper med endometriose og forsøger at blive gravid, så se med her 👇


Der er nemlig flere måder endometriose kan påvirke fertilitet - og flere ting du selv kan gøre.
Ved endometriose er det meget almindeligt, at progesteronniveuerne er lave, men ofte er der også progesteronresistens (se sidste opslag). Det er vigtigt at understøtte ægløsning, for ægløsning sådan kroppen danner progesteron. Du kan støtte din krop til en bedre ægløsning og dermed højere progesteron niveauer, ved at:


🌀få 750 mg c-vitamin dgl
🌀spise mad rig på antioxidanter, selen og zink
🌀 tjekke stofskifte og jodniveauer

Høje østrogenniveauer og nedsat østrogenmetabolisme øger spredning og vækst af endometriosevæv.

🌀Øg din østrogenbalance (balancen mellem de forskellige østrogenmetabolitter) med tilskud som fx resveratrol, DIM, omega-3 og I3C. Spis også korsblomstrede grønsager og forvarer rige på Omega-3
🌀Sørg for at få en god søvn og vær obs på stressreduktion. I stressede periode vil din krop favorisere kortisol produktion over progesteronproduktion og blokere for progesteronproduktionen - og progesteron er essentielt for at opretholde graviditet.
🌀Gød din tarmflora bedre med præ- og probiotika, resistent stivelse.
🌀Flere af vores hormoner er med til at modulere immunsystemet og vores inflammatoriske respons, sørg derfor for at progesteron, østrogen og testosteron er i indbyrdes balance.


På www.HormonKuren.dk har vi protokoller særligt skabt til at adressere de individuelle årsager til endometriose og hvis du har behov for det, er det muligt at tilkøbe labratorieanalyser og online konsultation hos mig.

👉Du kan læse meget mere om HormonKuren HER 👈 


HormonTest feature

HORMONELLE UDFORDRINGER?

Har du symptomer, som kan indikere en eller flere hormonelle ubalancer?

TAG TESTEN HER >>

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!