Julens krydderier booster dit helbred

F0538737-836A-4484-9EF0-2C7704FE7A4C

Udover at være dejlige smagsgivere til bagværk i en kold tid har julens krydderier helt specielle evner.
Jeg tror at vores brug af de udsøgte, og i sin tid meget dyre, krydderier stammer fra den medicinske brug af urter og krydderier blandt kloge koner.
De krydderier vi i dag opfatter som julekrydderier har nemlig indikationer, som virker typisk på de lidelser vi døjer med i vinterhalvåret – fx snue, influenza, bakteriehæmmende, hoste og så virker mange af dem kredsløbsstimulerende og varmende.

Tag fx kanel (Cinnamomum zeylanicum, Cannamomum verum) 

Kanel stammer fra barken af kaneltræet og bruges traditionelt til forebyggelse af forkølelse og influenza. Kanel er blevet brugt i mere end 2500 år for at fremmer appetitten og fordøjelsen. Den modvirker mavekramper og har antimikrobielle og svampedræbende egenskaber.
Kanel virker desuden blodsukkerregulerende ved at gøre insulinreceptoren mere sensitiv i tilfælde af insulinresistens. I det gamle Egypten blev kanel betragtet som mere værdifuld end guld, fordi det blev brugt til balsamering, og barken har i århundreder været brugt som parfume og konserveringsmiddel. Brug altid ægte kanel (cinnamonum verum/ceylanicum) Cassiakanel indeholder større mængder af kumarin, der kan skade leveren. Kumarin er et smagsstof, som er med til at give kanel sin smag og findes i alle typer kanel, dog i meget højere grad i Cassiakanel.

Kardemomme er et eksotisk krydderi, som stimulerer fordøjelsen og appetit. Den er også traditionelt brugt mod forkølelse, hoste, bronkitis, som febernedsættende middel, mod galdeblæreproblemer, mod appetitløshed og til at styrke immunforsvaret. I folkemedicinen bruges både kardemomme og kanel som fordøjelsesfremmende midler, specielt gavnlige mod oppustethed.


Ingefær bruges traditionelt blandt andet i behandlingen af infektion og slim i luftvejene, fx forkølelse og influenza. Ingefær stimulerer kredsløbet, befordrer feber, og hæmmer inflammation og smerter. Ingefær er også god mod kvalme.

Kryddernellike giver en meget karakteristisk og stærk smag, fordi de tørrede nellikeknopper indeholder en stærk olie rig på eugenol, der har en bakteriedræbende virkning. Traditionelt blev nellike brugt imod tandpine og nellikeolie bruges stadig i tandplejen som desinfektion.

 

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!