6 drøn-lækre juleopskrifter, til den søde juletid
Julen er hjerternes fest, men får mange går julemåneden op i stress og jag og alt for megen tung mad.
Julen er så meget mere end travlhed, gaveræs og overspisning med efterfølgende slankekure i januar. For mig er, det bedste ved julen at være sammen med min familie. Jeg elsker at hygge, og jeg nyder at se, hvor meget børnene glæder sig til julen.
“Det vigtigste er nærværet og tid til børnene – de er jo alligevel fuldstændigt ligeglade med, om jeg selv har bundet adventskransen, og om juletræet er skævt”.
Jeg laver masser af juleguf, konfekt og kage og bager julebag. Men jeg bruger også et hav af julekrydderier og ingredienser, som fremhæver smagen af jul i alle retter – selv i morgenmaden. Så, nyd nogle af mine yndlingsopskrifter, de er alle testet på børn og voksne - og jeg håber de vil bringe jer ligeså meget glæde, som de har bragt os.
RISENGRØD – UDEN MÆLK
Til 2 personer
Det skal du bruge
GRØD
- 100 g mandler
- 5+3 dl vand (alternativt undlad mandler og vand og brug istedet 8 dl. rismælk)
- 100 g grødris, fuldkornsris, quinoa eller perlebyg
- 1 knsp. himalayasalt
- 2 dl cashewnødder, gerne udblødt i vand
- 2 dl vand
- 3 spsk. lecitingranulat ”KANELSUKKER”
- 3 spsk kokospalmesukker eller birkesød
- 4 tsk. kanel
SÅDAN GØR DU
Kog risene ved svag varme i 5 dl vand i 10 minutter under låg.
Blend mandlerne med 3 dl vand til mandelmælk.
Si klumperne fra mandelmælken.
Hæld mandelmælken ned til risene.
Rør jævnligt. Kog op, og kog videre under låg ved svag varme, under jævnlig omrøring, til risene er bløde og har konsistens som tynd grød, ca. 25 minutter (eller som anvist på posen).
Grøden bliver fastere, når den står.
Smag til med salt, og køl af.
Blend cashewnødder med 2 dl vand og 3 spsk. Lecitingranulat. Rør denne ”fløde” i din risengrød.
”KANELSUKKER” Bland godt og drys på din risengrød. Det gør næsen rød ;)
RØDKÅL
Hjemmelavet rødkål er bare så utroligt meget bedre end den man kan købe på glas. Derfor får du her min lette opskrift på Julekål.
DU SKAL BRUGE
- 1 rødkålshoved, snittet
- 1 fintsnittet løg
- 2 spsk. honning
- 1 dl. rødvinseddike(balsamico)
- 1 dl. appelsinsaft
- ½ stang hel kanel
- 2 laurbærblade
- 2 nelliker
SÅDAN GØR DU
Kom alle ingredienser i en gryde og kog sagte under låg til rødkålen er mør.
Fisk krydderierne op.
Kan holde sig 1 uge i en lukket beholder i køleskabet
WALDORFSALAT
Julens sprøde og friske salat. Her i en lidt mere moderne og sundere version;)
Til 4 personer
Det skal du bruge
4 fintsnittede bladselleri
2 udkernede røde æbler i tern
1 hoved romine salat, groft hakket
2 håndfulde flækkede, udstenede blå og grønne druer
½ dl. raw cream cheese • salt og friskkværnet hvid peber
1 spsk. grofthakkede valnøddekerner
CREAM CHEESE
1 dl cashew eller maccadamia nødder, lagt iblød 2 timer
½ dl pinjekerner Evt lidt citronsaft for en syrligt smag
Lidt himalayasalt
1 tsk b-gærflager
Lidt vand
Sådan gør du
Bland bladselleri, æbler og druer i en skål.
CREME CHEESE
Det hele blendes i en god blender til en cremet smørreost.
Vend den med salaten der anrettes i en skål, drysses med valnødder, salt og peber og serveres.
RAW PANFORTE
Panforte er en sød og tung italiensk julekage med en intens smag. Panforte er en klassisk toskansk specialitet fra Siena, der efter sigende stammer tilbage fra 1200-tallet, hvor det blev kaldt Panpepato på grund af den store mængde peber og andre krydderier, der kom i dejen. Panforte betragtes som en julespecialitet på nationalt plan i Italien, mens den i Siena nydes året rundt. Skær den i mindre stykker som en slags konfekt.
Det skal du bruge
- 250 g bløde dadler, fx medjoul
- Lidt vand
- 50 g rå kakao
- 2 spsk. revet eller smeltet kakaosmør
- 2 spsk. kokosolie
- 6 spsk. kokospalmesirup
- 100 g mandler, groft hakkede
- 50 g valnøddekerner
- 50 g hasselnøddekerner
- 1⁄2 tsk. stødt allehånde
- 1⁄2 tsk. stødt kanel
- 1⁄2 tsk. stødt ingefær
- 3 spsk. ægte pomerans, hakket (kan erstattes med finterevet appelsinskal)
- 25 g korender eller rosiner
- Kakaopulver til pynt
Sådan gør du
Ælt de bløde dadler med lidt vand til du har en blød dadelmasse.
Har du en kraftig blender eller food processor kan de selvfølgeligt tages i brug.
Smelt kakaosmør og kokosolie i et vandbad og rør olierne i dadelmassen sammen med kokospalmesirup.
Tilsæt rå kakao, mandler, pomerans, korender eller rosiner og ælt massen grundigt sammen.
Hæld massen i et firkantet fad foret med bagepapir og drys med de hakkede hasselnødder. Stil den på køl et par timer og skær ud i snitter inden servering.
Opbevar i en lufttæt beholder på køl.
KÅLCHIPS
En super sund erstatning for chips – og samtidig en rigtig let måde at få meget mere grønt i både børn og voksne. Lav en kæmpe portion nu du er i gang. Kålen krymper nemlig en del og så bliver de bare altid spist hurtigt. Skulle du have nogle tilbage kan de opbevares i en lufttæt beholder ved stuetemperatur i ca. 3 uger.
Det skal du bruge
- Et stort bundt grønkål
- 1⁄2-1 tsk. himalayasalt eller havsalt
- 2 spsk. olivenolie
- 1 spsk. citronsaft
- 2 spsk. B-gærflager (købes i helsekostbutikker)
Sådan gør du
Skyld kålen og tør. Riv mindre stykker af kålen og fjern de store stilke i midten.
Bland salt, olivenolie, citronsaft og b-gærflager i en stor skål.
Vend kålstykkerne i blandingen og sørg for kålen bliver godt smurt ind. Anbring kålen i en dehydrator (tørreovn) og dehydrer i ca. 2-3 timer ved ca. 40 grader. Har du ikke en dehydrator kan du tørre kålchips i ovnen ved laveste varme.
Lad ovnlågen stå på klem.
SPICY CHAI
Rålækker, varmende, cremet og sød chai fyldt med gamle medicinske urter, der styrker immunforsvaret.
Til 2 store kopper
Det skal du bruge
- 2 kopper vand eller plantemælk
- 1 hel stjerneanis
- 1 tsk. ingefærpulver (eller hakket, frisk ingefær)
- 2 kardemomme kapsler
- 1 tsk. stødt kanel
- 2 nelliker
- 5 sorte peberkorn
- 1 knsp. fintrevet muskat
- Mandelmælk
- Kokospalmesukker
Sådan gør du
Hæld vandet i en gryde og tilsæt krydderier.
Lad vand og krydderier koge op og lad derefter urterne simre ved svag varme i 10 min.
Filtrer urterne fra og hæld chai’en i kopper. Server med nøddemælk og sød evt. med rå honning eller kokospalmesukker.
PS: Du kan let lave til et par dage af gangen og så blot varme chai’en op.
Find flere lækre opskrifter i min e-bog Immunstyrkende Opskrifter:
Jeg håber at du nu er helt fyldt op med gode idéer til julemaden, julegodter mm.
Rigtig god fornøjelse - og fordøjelse!
Kærligst
Caroline
Kategorier
- Opskrifter (41)
- Cyklus (20)
- DHEA (3)
- Fertilitet og infertilitet (6)
- Hormonel Harmoni (20)
- Hormonel Hud (1)
- HormonKuren (37)
- Immunforsvar (4)
- Insulin (4)
- Klientberetninger - Cases (1)
- Komplementær Hormonterapi (16)
- Kortisol (8)
- Menopause (8)
- Migræne (5)
- PMS (6)
- Progesteron (6)
- Prævention (3)
- Stofskifte (6)
- Stress (9)
- Testosteron (1)
- Østrogen (8)
- Nydelse (1)
- Phytonæringstoffer (3)
- Urtelatter (1)
- PCO (2)
- Endometriose (2)
- Næringsstoffer (1)
0 kommentarer
Skriv en kommentar
Log ind eller tilmeld dig som bruger for at skrive en kommentar