Hvad din ægløsning betyder for dit helbred

Caroline med æg

Hvad din ægløsning betyder for dit helbred

Noget af det allervigtigste at snakke om, når det kommer til kvinders sundhed, er ÆGLØSNING.

Når det kommer til din cyklus og dit helbred som kvinde, er et af de vigtigste spørgsmål faktisk - har du ægløsning?

Ægløsningen sker, når det modne æg frigives fra folliklen og rejser via æggeledere ned til din livmoder. Mange tror, at ægløsning kun er relevant, hvis du gerne vil være gravid. Men ægløsningens formål er ikke kun reproduktion. Ægløsningen SKABER også dine kvindelige kønshormoner.

Folliklen producerer inden ægløsningen den vigtige form for østrogen, der hedder østradiol. Umiddelbart efter ægløsningen begynder den follikel, som ægget sad i, at producere progesteron. Disse 2 hormoner har enorm stor betydning for dit overordnede helbred.

Progesteron:
reducerer inflammation
opretholder en eventuel graviditet
øger din sexlyst
virker muskelopbyggende
giver dig bedre søvn
styrker dine knogler
beskytter mod hjertekarsygdomme
beroliger nervesystemet og gør det lettere at klare stress

Østradiol:
øger inflammation
giver dig dine kvindelige former
øger dit humør, ved at hæmme nedbrydningen af serotonin og dopamin
booster din libido
styrker dine knogler
øger din sensitivitet for insulin (og hæmmer altså insulinresistens).
gør livmoderslimhinden tykkere, så et befrugtet æg kan hæfte sig og udvikle sig til en sund graviditet

Derfor betyder ægløsning MEGET mere for dit helbred end bare om du kan blive gravid. Og derfor er genetablering af manglende (eller insufficient) ægløsning én af hjørnestenene i HormonKuren - CyklusEdition

Er du klar til at lære mere om ægløsning, din cyklus og alle de tegn, der viser om du har ægløsning? For ja - det er meget normalt at ægløsningen hæmmes. Men du har stadig menstruation.

En sund cyklus starter med sunde follikler (ægblærer)

Det tager 100 dage for en follikel at modnes fra dvaletilstand til ægløsningen. Udvikler folliklen sig ikke som den skal, så kan det ofte ses som uregelmæssigheder i din menstruation måneder efter. (Og derfor tager det også tid at reparere din cyklus - men mere om det senere).

Når folliklerne går ind i den sidste del af deres modningsfase, så udskiller hjernen et hormon: FSH - FollikelStimmulerende Hormon. FSH får folliklerne til at modne og producere østrogen. Østrogen får bl.a. din livmoderslimhinde til at fortykkes. Som ung er FSH niveauerne lavere. Med alderen stiger FSH niveauerne, hvilket gør follikulærfasen længere. Follikulærfasen er den første fase i din menstruation, og den starter på din menstruations første dag.

Stigningen i østrogen ændrer din udflåd. Slimhinden i livmodermunden danner en tyk og sur slimhinde, der blokerer for sædceller og beskytter mod infektion. Ved ægløsning vil østrogen fortynde slimhinden og gøre pH mere neutral = sædcellerne kan passere og befrugte ægget. Kort tid efter vil slimhinden igen fortykkes.

Når FSH har fået folliklerne til at producere tilstrækkeligt østradiol, så fungerer de høje østrogenniveauer som et signal til hjernen, der nu udskiller et andet hormon: LH, Luteiniserende Hormon, som trigger ægløsningen. Folliklen brister og ud vælter er modent æg, klar til at blive befrugtet, og det er nu lutealfasen starter.

Ægget rejser via dine æggeledere mod din livmoder. Bliver ægget befrugtet, implanteres den befrugtede ægcelle i livmoderslimhinden og vokser. Befrugtes ægget ikke, vil du få menstruation ca 14 dage senere.

I det øjeblik folliklen frigiver ægget, omdannes den tomme follikel til en hormonproducerende kirtel (corpus luteum), som producerer progesteron. Progesteron har stor betydning for dit helbred - men det stabiliserer også din livmoderslimhinde, så den ikke fortykkes (giver kraftig blødning) eller bliver afstødt for tidligt (pletblødning). Hvor lang lutealfasen er, afhænger af corpus luteums levetid. Corpus luteums sundhed (og dermed din progesteronproduktion) afhænger bl.a. af, hvordan folliklen er blevet næret i dets 100 dages modningsproces.

Væksten af corpus luteum er det væv i kroppen, som skal vækste hurtigst - det kræver derfor en god næringsstatus.

Progesteron

Et af de kønshormoner vi snakker alt for lidt om er progesteron. Og er du over 35 er der stor sandsynlighed for, at du danner for lidt.
Det er sindssygt ærgerligt, for progesteron er det der giver dig dine kvindelige superkræfter.

Men du danner kun progesteron, hvis du har ægløsning.

Kvinder danner cirka 90 procent mere progesteron end mænd gør, men kun i de fertile år – altså så længe vi har ægløsning. Derfor skal vi virkelig værne om vores ægløsning, så længe vi har den.

Progesteron:
hæver kernetemperaturen under ægløsning
regulerer immunresponset
reducerer galdeblæreaktiviteten
reducerer kramper og virke afslappende på den glatte muskulatur (kar, blære, livmoder, kønsorganer, mavetarmkanalen og luftrøret
udvider bronkierne og regulerer slimproduktionen
normaliserer blodets koagulation og blodkarrenes tonus
normaliserer ilt-niveauerne i cellerne
er antiinflammatorisk
opretholder graviditet
øger sexlyst
er med til at forebygge kræft i livmoderen
essentiel for stofskiftet
understøtter knogleopbygning, opbygningen af tænder, gummer, led, sener, ligamenter og hudens elasticitet 
regulerer forskellige typer af kollagen 
virker beroligende ved at påvirke GABA-receptoreren

Symptomer på lavt progesteron er:
PMS
smertefuld menstruation 
kraftige og langvarige blødninger 
pletblødning 
udebleven og sparsom menstruation (hvis der også er lave østrogenniveauer) 
infertilitet
humørsvingninger 
depression 
nervøsitet, uro eller angst
dårlig søvn

Progesteron og østrogen afbalancerer hinanden:
østrogen gør livmoderslimhinden tyk - progesteron stabiliserer den, så den ikke bliver for tyk
østrogen kan øge risici for brystkræft, mens progesteron kan hæmme
progesteron booster stofskiftet og østrogen hæmmer stofskiftet 
østrogen øger inflammation og progesteron hæmmer inflammation 
østrogen booster serotonin og dopamin, og progesteron omdannes til allo-pregnenolon, der kobler sig til GABA receptoren i hjernen, og virker beroligende.

Så - nu har vi slået fast, at ægløsning er virkeligt vigtig for dit helbred - for ingen ægløsning, ingen progesteron. Og progesteronet er jo som bekendt det hormon, der stabiliserer din neurokemi, immunforsvar, inflammationsprocesser, modvirker allergi, styrker hud og knogler - OG sørger for din menstruation er harmonisk.

Så lad os se på de faktorer, der påvirker din cyklus:

Din cyklus påvirkes af mange faktorer, men heldigvis er der mange af disse faktorer, som du selv har indflydelse på og kan gøre noget ved. For at have en sund cyklus er ægløsningen og den luteale fase med progestronproduktionen helt essentiel. Der er altså 3 kritiske stadier i din cyklus, som skal fungere optimalt for at din menstruation og kønshormonproduktion fungerer:

Ægløsning
Dannelsen af det gule legeme
Lang nok lutealfase

Men både ægløsningen, fremvæksten af det gule legeme og opretholdelsen af det gule legeme, så det ikke forgår for tidligt inden der er produceret nok progesteron, påvirkes af din ernæring og generelle sundhed. Og da fremvæksten af det gule legeme er det væv i kroppen, som skal vokse hurtigst - kræve det en god næringsstatus og god generel sundhed. Hurtigt vækstende væv kræver højere energiproduktion. Og høj energiproduktion kræver både tilførsel af helt specifikke næringsstoffer til energiomsætningen, men også tilstrækkelige niveauer af næringsstoffer, som sørger for det hele ikke løber løbsk. For hvis det gør det, så går det gule legeme til grunde for hurtigt, lutealfasen bliver for kort - og vi får ikke dannet nok progesteron. Og rigtigt mange tilstande, kan forstyrre disse delikate processer:

STRESS
LAVT STOFSKIFTE
INSULINRESISTENS
HURTIGT VÆGTTAB
FOR FÅ KALORIER eller FOR FÅ KULHYDRATER
ALDER
og
MANGEL PÅ NÆRINGSSTOFFER: c-vitamin, Q10, b-vitaminer, c-vitamin og jod.

På HormonKuren er vi specialister i at genetablere ægløsning ved at finde og adressere de underliggende faktorer gennem de 14 uger forløbet varer. Du kan læse mere om HormonKuren HER


 


HormonTest feature

HORMONELLE UDFORDRINGER?

Har du symptomer, som kan indikere en eller flere hormonelle ubalancer?

TAG TESTEN HER >>

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!