HEDESTIGNINGER og overgangsalder

Skærmbillede 2022-11-28 kl. 13.39.16

Noget af det, der påvirker vores hormoner allermest er stress.
Du kan spise nok så glutenfrit og undgå sukker, men hvis du dagligt presser dig selv mere, end din krops delikate systemer kan klare, så påvirker du din hormonbalance langt mere, end de fleste kvinder aner.

Jeg har ofte kvinder i min klinik, som klager over symptomer på hormonmangel. F.eks. hedestigninger, vaginal tørhed, nedsat libido, søvnproblemer og uro og nervøsitet. Og ofte, virkeligt ofte, så er stressresponsen involveret i disse symptomer.

Et eksempel: når du oplever en stressende situation (vækkeuret ringer, motorvejsprop, stramme deadlines, ubehagelige konflikter osv.), øges din udskillelse af catecholaminer straks (dopamin, noradrenalin og adrenalin). Denne pludselige udskillelse af catecholaminer ændrer vores fysiologi, så hedestigninger forværres, vi mister lysten til sex, vi får sværere ved at falde i søvn, og søvnen er måske også for let eller afbrudt, og vi føler os hudløse, urolige og nervøse.

Derudover så påvirker stress direkte vores produktion af kønshormoner.
For stress ændrer hele din produktion af de steroide hormoner.

Når kroppen øger produktionen af stresshormonet kortisol, som det sker under perioder med øget stressniveau, så har kroppen brug for flere af de byggeklodser, som bruges til produktionen af kortisol.
Problemet er, at disse byggeklodser også bruges til at lave progesteron, østrogen og androgener (altså, f.eks. testosteron). Så når vi bruger alle byggematerialerne til at producerer stresshormon, så er der simpelthen ikke nok byggemateriale til også at lave kønshormoner. Derfor falder niveauerne af både østrogen, progesteron og testosteron.

Og nu til det virkeligt interessante for dig med hedestigninger: Et lavt (eller dalende) niveau af østrogen, kombineret med højt niveau af catecholaminer, giver hedestigninger.
Et lavt niveau af progesteron, kombineret med høje niveauer af catecholaminer, giver dårlig søvn, mere uro og nervøsitet
Et lavt niveau af testosteron kombineret med højt niveau af catecholaminer resulterer i nedsat sexlyst (og evne).

Så altså, konstant forhøjede stressniveauer, stimulerer ikke bare din hjerterytme og blodtryk, men påvirker hele dit hormonsystem på mange måder!

Kroppen er selvfølgelig designet til at håndtere stressende situationer. Virkelig godt endda.
Problemet er, at de fleste mennesker er latent stressede. Ikke bare akut stressede en gang i mellem, ligesom da vores forfædre stod overfor en sabeltiger og brugte disse hormonelle systemer til at mobilisere al energi, der kunne få dem til at løbe så hurtigt som muligt og bringe dem i sikkerhed i en fart.
Nej, vi er konstant lidt stressede over skoleintra, deadlines, trafik, økonomi, to-do lister (you name it). Og DET overskrider kroppens ressourcer.

COMT genet (catechol-O-methyltransferase) koder for de processer, som nedbryder catecholaminerne igen. Men nogle mennesker (heriblandt mig selv) har genetiske variationer i dette gen, og derfor tager vi længere tid om at nedbryde catecholaminer. Defor kan jeg f.eks. ikke se spændingsfilm om aftenen, for så sover jeg ikke før langt ud på natten. Så lang tid tager de for mig at nedbryde adrenalin igen. Så os med ændringer i COMT genet er altså ekstra modtagelige for hedestigninger i overgangsalderen.

Selvfølgelig er der masser du selv kan gøre:
Afstressningsteknikker, som f.eks vejrtrækningsøvelser (jeg har udviklet en virkeligt nem en til deltagerne på HormonKuren)

Visualiseringsøvelser, som hjælper dig med at klare hverdagens udfordringer, uden at tricke din stressrespons hele tiden (dem får deltagerne på HormonKuren selvfølgeligt også)

Kost rig på protein, Aminosyren tyrosin er er precurser for mange af de neurotransmittere, som vi kan tærre for meget på under stress, fx adrenalin og noradrenalin. Tyrosin hjælper vores stresstollerance. Derfor er det vigtigt at spise proteinrigt, da tyrosin specielt findes i fødevarer med højt proteinindhold (æg, tofu, tempeh, gærflager, jordnødder og jordnøddemel, muslinger, hønselever, fisk, fjerkræ, lam, vildt, sesamfrø, linser, mungbønner og hampefrø) Sørg for at få en god portion til alle måltider. (HormonKurens opskrifter er specialdesignede, så de har et højt indhold af den næring, der skal til for at danne vores hormoner)

Undgå kaffe. Personer med nedsat aktivitet i COMT genet bør også undgå grøn te (det kan måles i en simpel DNA test. Men bliver du urolig og har svært ved at "falde ned" efter små chok eller en spændingsfilm, føler du dig mere sensitiv end andre - så kan det være et tegn på nedsat aktivitet i dette gen. Det er selvfølgelig ufarligt. Men det er rart at vide, at der er en biologisk forklaring på, hvorfor nogle mennesker kan klare mere spænding end andre;)

Naturens medicinskab. Der findes urter og krydderier, som er helt fantastiske her: Salvie hedder salvia officinalis på latin. Salvia betyder "at læge" og officinalis er betegnelsen man giver de offcinelle lægeurter. Salvie indeholder polyfenoler, terpener og flygtige olier, som virker karminativt, anti-inflammatorisk, anti-septisk, astringerende og har fantastisk antioxidante virkninger. Salvie indeholder planteøstrogener, som mildner gener i overgangsalderen. Samtidig virker salvie normaliserende på svedkirtlerne og hæmmer nattesvedning og hedeture. Salvie virker derfor super godt til dig med problemer ved stress og hedeture, da salvie forhindrer at neurotransmitteren acetylcholin ødelægges. Anvendes specielt som svedhæmmende middel.
Lav f.eks. salvie te og tilsæt gerne lavendelblomster – lavendel virker beroligende på de neurotransmittere, som skaber hedestigningen.Netop dette arbejder vi med på HormonKuren 

På HormonKuren får du gennem 14 uger med videoer, meditationer, hormonyoga, kostguides, opskrifter, recept og meget meget mere. Til behandling af alt fra migræne, hedestigninger, PCOS, udebleven menstruation, sarte slimhinder, overgangsaldergener, stres, lavt stofskifte og meget meget mere.

Se mere om HormonKuren her"Jeg meldte mig til hormonkuren, da jeg var plaget af dårlig søvnrytme gennem længere tid, hvor jeg vågnede 3-5 gange i løbet af natten og begyndende svedeture.
Efter de første par uger af hormonkuren har min søvn ændret sig, hvor i starten vågnede jeg stadig 1-2 gange og efter de 7 uger af hormonkuren sover jeg helt igennem. Hvilket er vildt skønt. Mht. mine svedeture, så gik der ikke mange uger, før de helt holdt op. Ja, jeg har ingen, hvilket er en skøn befrielse og en stor lettelse. Jeg er så taknemmelig for denne gave. Tak for 12 skønne uger og stor tak til Caroline som på bedste vis og med stor professionalisme guider os igennem denne rejse, og når så samtidig at mine mål bliver opfyldt, er det da kun en win win."

Birte, HormonKuren hold 4
"Jeg har gennem min hormonrejse lært, at det ikke bare handler om at forbrænde mere end jeg indtager – vores hormoner har også temmelig meget at skulle have sagt i det regnestykke. Det hele handler om, at balancere hormonerne således, at de arbejder sammen med mig og ikke imod mig. Dermed hjælper hormonerne mig faktisk med blandt andet at opnå min normalvægt."

Mia Larsen, HormonKuren hold 1Skal det også være dig?

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!