Fantastiske Facts om Kvindekroppen

BDDAD644-95C5-4CA6-A8EE-512ECDEBF30A

Kvindekroppen er intet mindre end et genialt design. Vores kroppe kan producere liv. Ikke engang de mest geniale videnskabsfolk, højtudviklede algoritmer, biokemiske formler eller AI kan efterligne den magi, der sker naturligt i en kvindes krop: skabelsen af liv.

Vores krop flyder endda over med saft og kraft, hvis formål er, at nære livet.

Se bare her, hvilke superkræfter din kvindekrop har:

Immunsystemet:

Kvinder udvikler gennem livet et stærkere immunforsvar end mænd, højest sandsynligt fordi kvindekroppen er designet til at skabe liv og beskytte det. Mandens større mængder af testosteron, ser ud til at have en hæmmende effekt på immunforsvaret.

Det er jo velkendt, at kvinder lever længere end mænd, og det kunne sagtens være et resultat af, at kvindekroppen bekæmper infektioner bedre end mænd gør.

Det ser ud til at, kvinders højere niveauer af østrogen kan være én af årsagerne, fordi østrogen hæmmer ekspressionen af et enzym, der nedsætter kroppens evne til at bekæmpe vira og infektioner. Så udtrykket “man-flu” får pludseligt helt ny validitet.

Anden forskning i forskellen på mænd og kvinders immunforsvar, ser på vores kønskromosomer - særligt X-kromosomerne, som kvinder har 2 af, hvor mænd har et X og et Y kromosom. Man har undersøgt hvilken rolle MikroRNA indkodet på X kromosomet - “kvindens” kromosom, som vi jo altså har et ekstra af - kan have. MikroRNA er en slags ikke-kodende del af vores DNA, som regulerer genekspressionen efter transskription. Med andre og lidt mere nede på jorden ord, så betyder det, at mikroRNA på kvindens X-kromosom ser ud til at kunne være en del af forklaringen på, hvorfor kvinder har stærkere immunforsvar end mænd og i mindre grad udvikler cancer.

Både hos mennesker og andre pattedyr ser man nemlig, at kvinder lever længere end mænd og at de lettere bekæmper blodforgiftning, infektion og trauma. Det er nemlig X kromosomet, der hos mennesker indeholder 10% af al mikroRNA man indtil videre har fundet i genomet. Meget af det ved man ikke helt hvad betydning har endnu, men flere strenge af mikroRNA fra X-kromosomet spiller en vigtig rolle for vores immunforsvar og udviklingen af cancer. Det tyder altså på, at X-kromosomet har et stort impact på vores gener. Det kaldes genetisk prægning. Og her kan det altså give kvinder en immunologisk fordel.
 

Hjernen:

Kvinder har en bedre hukommelse end mænd. Kvinder har særligt en øget evne til at huske og genkende ansigter, højest sandsynligt fordi kvinder ubevidst bruger mere tid på at nærstudere nye ansigters udtryk.

Kvinders hjerner er også lidt mere kompliceret “kablet”. Kvinders hjerne er simpelthen bedre sammenkoblet end mænds og det betyder at kvinder er meget hurtigere til at socialisere og hurtigere tilpasser sig nye rutiner.

Dr Ragini Verma, PhD, department of Radiology, Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania,

 

Overlevelse

Kvinder har en meget højere chance for at overleve ulykker, skader og trauma.

Kvinder, i alderen 13-64, som ankommer til skadestuen med alvorlige skader har en signifikant højere sandsynlighed for at overleve end jævnaldrene mænd.

Man tilskriver vores højere overlevelseschancer til vores meget højere niveauer af østrogen, som øger immunforsvaret.

Man skal huske, at vores kroppe er designet til de vilde ændringer, der sker under en graviditet. Og måske derfor er det vigtig, at vores kroppe er ekstra godt rustede både til at gro og nære et nyt menneske, men også til at bedre kunne modstå det trauma, der potentielt kan ske før og efter fødsel.

Og tænk, når en fødende kvinde presser under en ve, så svarer den kraft, som livmoderen udøver, til ca. 18 kg pr m2.

 

Fleksibilitet

Kvinders muskulatur er mere elastisk end mænds, hvilket desværre også gør os mere modtagelige overfor nakkesmerter, end mænd. Men når det kommer til udstrækning og fleksibilitet, så har vi kvinder klart en fordel. Vores muskler og sener indeholder mere elastin end mænds. Elastin er det protein, som giver vores organer og hud, evnen til at strække sig og som helhed gør vores krop mere fleksibel. Nederste del af vores rygrad er også strukturelt anderledes end mænds, for vores kroppe har med evolutionen tilpasset sig og forfinet evnen til at bære og nære et barn i 9 måneder - vores lænd er nemlig mere fleksibel end mænds. Krumningen af vores nederste del af ryggraden forløber over 3 ryghvirvler i kvindekroppen, men hos mænd kun over 2, hvilket giver os større fleksibilitet i dette område. Vi kvinder har også større fleksibilitet og bevægelsesfrihed i bækkenet.

 

Muskeludholdenhed

Godt nok har mænd generelt oftest større muskelmasse end kvinder, så det kan måske godt overraske, at kvinder faktisk ser ud til at have større muskeludholdenhed end mænd. Forskning viser, at ved udholdenhedsøvelser, kunne kvinder træne 75% længere tid end mændene i forsøget. Muligvis fordi tilstedeværelsen af østrogen gør kvinders muskler mere resistente overfor udmattelse, og at kvinder har en mere effektiv metabolisme i muskelcellerne, sammenlignet med mænd.

 

Menstruationsblod

Forskere har opdaget, at stamceller fundet i menstruationssekret, muligvis kan bruges i behandlingen af hjertestop, diabetes, sygdomme i æggestokkene, leverskader, Alzheimers, akut lungeskade, endometriose, neurodegenerative sygdomme og andre kritiske tilstande

 

Modermælk

nyere forskning tyder på, at brystvorden absorberer den ammende babys spyt, hvilket muligvis programmerer brystkirtlen til at sammensætte brystmælken således, at den indeholder præcis den antibakterielle sammensætning, som babyen har behov for. Et studie fra 2013 viste, at sammensætningen af immunologiske substanser i modermælk hurtigt ændrer sig som respons på en eventuel infektion hos babyen.

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!