Brain Booster Nicecream

IMG_3944

Denne nicecrem er fyldt med næringsstoffer til din hjerne og bedrer koncentrationsevnen. Men heldigvis smager den også formidabelt;)

 

Den ser måske kompliceret og fancy ud, men den er enormt nem at lave. Du behøver heller ikke en ismaskine, men det gør isen mere cremet og luftig.

Har du en kraftig blender, som en vitamix, så kan du bruge helt frosne bananer i opskriften og blende dem med de andre ingredienser - og så har du instant is;)

INGREDIENSER:

 • 7 store, frosne bananer
 • 2 spsk honning
 • 1 dl kokosmælk eller fløde
 • 2 spsk lecithingranulat
 • t tsk l-theanin
 • 2 spsk blå spirulina (evt mere alt efter hvor blå du vil have din is ;)
 • 1 tsk Lions Mane ekstrakt
 • 4 spsk kollagen

 

Blend ismassen i en god blender, eller foodprocessor. Hæld evt. I en ismaskine og frys efterfølgende.

Nyd når du har brug for en kølig brain booster.

 

Se tutorial her:

Men hvad er der for nogle mærkelige ingredienser? Og er de overhovedet nødvendige?
Blå spirulina, også kendt som phycocyanin, er et naturligt pigment udvundet fra spirulina (Arthrospira platensis), men blå spirulina adskiller sig ved at den er en koncentreret form af det blå pigment phycocyanin. Phycocyanin giver blå spirulina dens karakteristiske blå farve. Men pigmentet er mere en bare en fancy farve. Phycocyanin er nemlig et fantastisk antioxidant og har en antiinflammatorisk effekt. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2022.113362
Blå spirulina indeholder alle essentielle aminosyrer
Blå spirulina beskytter hjernen mod de skader frie radikaler kan forårsage på hjernens celler (neuroner). C-phycocyanin fjerner hydrogenperoxid, en type ROS (reacitve oxygen species/frie radikaler) fra indersiden af ​​astrocytter, hvilket reducerer oxidativt stress. Astrocytter øger også produktionen af ​​vækstfaktorer som BDNF og NDF, og forbedrer derfor nerveregenerering. Med andre ord, så beskytter phycocyanin hjernen mod neuroinflammation og oxidation. 
Cholin er en essentiel næringsstof, der spiller en afgørende rolle i kroppens sundhed og funktion. Det er en vandopløselig forbindelse, som ofte klassificeres som en del af B-vitamin-komplekset, selvom det ikke teknisk set er en vitamin. Cholin er nødvendig for flere vitale processer, herunder cellemembranernes struktur, fedttransport og metabolisme, samt hjerneudvikling og funktion.
Lecithingranulat består af fosfolipider. Fosfolipider eller phospholipider er særlige fedtstoffer, der indgår i alle cellemembraner.

Lecithin Granulat har et naturligt indhold af phosphor, som bl.a. støtter cellemembranernes normale funktion. 

Der er 5 primære fosfolipider:

 • Fosfatidylcholin (PC) er rig på cholin. Cholin bidrager til at opretholde en normal leverfunktion samt en normal omsætning af kolesterol og homocystein.
 • Fosfatidylinositol (PI) indeholder næringsstoffet inositol.
 •  Fosfatidylethanolamin (PE)
 • Fosfatidylserin (PS)
 • og fosfatidsyre (PA)

Kroppen fremstiller en neurotransmitter kaldet acetylcholin fra phosphatidylcholin. Acetylcholin er vigtig for hukommelsen og nervesystemet. Fosfatidylcholin er precurser for de intracellulære budbringermolekyler, diacylglycerol og cerami og er derfor vigtig for cellernes kommunikation. 

En undersøgelse fra 2017 har fundet ud af, at niveauer af fosfatidylcholin er direkte relateret til Alzheimers sygdom. https://doi.org/10.1016/j.neurobiolaging.2013.08.001

Men vigtigst af alt, så giver lecithingranulat en lækker cremet og flødeagtig smag;)

L-theanin er er aminosyre, som kun findes i teblade. L-theanin kan bedre søvnen og øger udskillelsen af neurotransmittere som GABA, serotonin og dopamin, hvilket kan have en beroligende effekt, hvis du er stresset. PMID: 30707852
L-theanin beroliger hjernen og øger fokus og koncentrations under stress. PMID: 31623400

Lion’s mane er store, hvide pjuskede svampe, der ligner en løvemanke, når de vokser og de indeholder bioaktive stoffer, der især har effekt på hjernen. Lion’s Mane er fuld af vigtige forbindelser som beta-glucaner, som er immunmodulerende antioxidanter og neurobeskyttende phytonutrienter. In vitro forskning lavet på dyr, tyder på at visse forbindelser der findes i Lion’s Mane, nemlig hericenoner og erinaciner, kan hjælpe med at inducere nervevækstfaktor (NGF) i nerveceller (Lai, P. L., Naidu, M., Sabaratnam, V., Wong, K. H., David, R. P., Kuppusamy, U. R., Abdullah, N., & Malek, S. N. (2013). Neurotrophic properties of the Lion's mane medicinal mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes) from Malaysia. International journal of medicinal mushrooms, 15(6), 539–554. https://doi.org/10.1615/intjmedmushr.v15.i6.30  Forskning lavet på voksne med milde hukommelsesproblemer viste, at de der tog Lion’s mane-ekstrakt, havde en bedre hjernefunktion sammenlignet med kontroldeltagere, der ikke indtog svampen (Spelman, K., Sutherland, E., & Bagade, A. (2017). Neurological activity of Lion’s Mane (hericium erinaceus). Journal of Restorative Medicine, 6(1), 19–26. https://doi.org/10.14200/jrm.2017.6.0108Dette understøtter at Lion’s Mane er en fantastisk hjælper til en sund hjernefunktion og kan endda understøtte neurogenese, altså hjernens evne til at producere nye celler. En anden klinisk undersøgelse, der brugte 3 g Lion’s Mane pulver i kapselform, viste bemærkelsesværdige forbedringer i kognitiv funktion for personer med generel mild kognitiv tilbagegang. Kognitiv forbedring i forhold til kontrolgruppen blev observeret, hvor graden af forbedring steg over tid. Den kognitive funktion vendte imidlertid tilbage til baseline-niveauerne 4 uger efter seponeringen af Lion’s Mane, hvilket tyder på at der er behov for et kontinuerligt indtag for at bevare virkningen Mori K, Inatomi S, Ouchi K, Azumi Y, Tuchida TImproving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial Phytother Res.(2009 Mar)

Japanske munke brugte oprindeligt Lion’s Mane som te, til at øge deres evne til at koncentrere sig under meditation.

Kollagen er rig på bla aminosyren glycin, som har en beroligende effekt. Men samtidig fungerer kollagen som en slags stabilisator, der gør isen med fluffy og cremet.


0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!