ADHD og ADD: Rodårsager og Behandlingsmetoder
Rigtigt mange af jer har bedt mig skrive mere om ADHD og hormoner, og det er et sindsygt spændende emne, som jeg gerne vil dele meget mere om. Og i takt med at fere og flere kvinder også diagnosticeres, begynder vi også at vide mere om, hvordan kønshormoner påvirker del delikate neurokemi og hvorfor de naturlige svingninger i kønshormoner ofte påvirker sindet kraftigere end hos mere neurotypiske kvinder.
Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) og Attention Deficit Disorder (ADD) er komplekse neurologiske tilstande, der påvirker millioner af mennesker globalt. Traditionelt set har behandling fokuseret primært på medicinering og adfærdsterapi. I Functional Medicine og komplementær hormonterapi søger vi derimod at identificere og behandle de underliggende årsager.
(og jeg vil skynde mig at indskyde: Jeg ser personligt ikke nerurodivergens som en "lidelse", men anerkender fuldt, at man godt kan lide under en tilstand, også AD(H)D. Som mor til en autistisk datter og med min egen neurodivergente familie, så er dette et område der interesserer mig utroligt meget og jeg håber godt nok aldrig man finder en kur mod hverken ADHD eller autisme, for jeg er stor fan af vores måde at tænke og være på. Vidste du f.eks. at flere forskere mener, at de mest succesfulde vikinger, havde ADHD? Havde det ikke være for ADHD, så havde vi nok aldrig fået etableret bygder på Island, fx.
Nå, men med det in mente, så lad os se på, hvordan neurokemien ser ud ved ADHD, og hvad vi selv kan gøre for at hjernen arbejder mere optimalt, i den sindsyge verden vi har skabt i dag (som bare ikke rigtigt et skabt til os).
Forståelse af ADHD og ADD
ADHD og ADD er karakteriseret ved symptomer som koncentrationsbesvær, hyperaktivitet og impulsivitet, som kan variere i intensitet og manifestation fra person til person. ADHD involverer ofte både hyperaktivitet og koncentrationsbesvær, mens ADD primært er præget af koncentrationsbesvær uden hyperaktivitet. Begge tilstande kan påvirke arbejdsliv, skolegang og relationer betydeligt.
Selvom ADHD og ADD ofte betragtes som “lidelser,” er det vigtigt at understrege, at en neurologisk anderledes hjerne også kan have sine fordele. En diagnose er ikke altid negativ – neurodiversitet beriger vores verden.
Genetiske faktorer kan vi ikke ændre på, men det er værd at fokusere på de miljøfaktorer, der påvirker din genetik negativt, så den neurodivergente hjerne ikke overbelastes.
Rodårsager til ADHD og ADD
Genetiske faktorer
Genetisk disposition spiller en betydelig rolle i udviklingen af ADHD og ADD. Forskning viser, at AD(H)D ofte løber i familier, hvilket indikerer en arvelig komponent. Tvillingestudier har bekræftet flere tilfælde af ADHD/ADD diagnoser blandt enæggede (identiske) tvillinger sammenlignet med tveæggede tvillinger.
Neurotransmitterubalancer
Ved ADHD og ADD ses en ændret metabolisk aktivitet i de områder i hjernen, der er ansvarlige for eksekutive funktioner og motivation, som den præfrontale cortex. Neurotransmitterubalancer, især i dopamin- og noradrenalinsystemerne, spiller en central rolle i udviklingen af ADHD/ADD symptomer. Høje niveauer af histamin i hjernen kan desuden bidrage til uro og koncentrationsbesvær, mens for lave niveauer af histamin gør os langsomme og "trætte" i hjernen.
Miljø
Eksponering for miljømæssige toksiner under prænatal udvikling, såsom tungmetaller (bly og kviksølv), alkohol og tobak, er forbundet med en øget risiko for ADHD og ADD. Tidlige stressorer, traumer og præmatur fødsel kan også spille en rolle.
Ernæring
Mangel på essentielle næringsstoffer, som vitamin D, jern og omega-3 fedtsyrer, er ofte fundet hos personer med ADHD og ADD. Specifikke næringsstoffer som zink og magnesium har vigtige funktioner i neurotransmitterregulering og hjernens funktion.
Neurotransmittere
Genetik, miljø, kemikalier og ernæringsmæssige mangler er nogle af de faktorer, der kan påvirke neurotransmitterproduktionen. Over tid begynder nervesystemet at kompensere, hvilket kan føre til neurologiske eller psykologiske symptomer. Nogle af de mere almindelige psykologiske tilstande i dag er kendt for at være ledsaget af neurotransmitter-ubalancer.
Neurotransmittere og:
Angst/depression: visse neurotransmitterubalancer er ofte forbundet med angst og depression, specifikt glutamat (panikanfald), phenylethylamin, histamin, serotonin samt adrenalin og noradrenalin. Her kan også være tale om "forkert" omdannelse af aminosyren tryptofan, så de omdannes til B3 eller andre stoffer, der kan påvirke hjernen og give mangel på lykkehormonet serotonin.
Kronisk træthed: En ubalance mellem excitatoriske (stimulerende) og inhibitoriske (hæmmende) neurotransmittere kan føre til vedvarende træthed.
Hyperaktivitet: GABA, dopamin og serotonin er tre neurotrasnmittere, der ofte er forbundet med symptomer på ADD, ADHD og OCD.
Søvnløshed: Ubalance i produktionen af glutamat, histamin, dopamin, GABA og serotonin er ofte forbundet med søvnforstyrrelser og søvnløshed.
PMS eller PMDD: Ubalancer i serotonin, dopamin, noradrenalin og GABA er ofte involveret i tilfælde af PMDD (præmenstruel dysforisk lidelse) og svær PMS.
AD(H)D og Menstruationscyklus
I det neurologiske system virker hormoner synergistisk med neurotransmittere ved at modulere deres produktion, signalering og metabolisme. For kvinder med ADHD/ADD kan hormonelle udsving, især i østrogen og progesteron, påvirke symptomerne markant.
Forståelsen af forbindelsen mellem hormoner og ADHD er et forholdsvis nyt forskningsområde. Nyere studier har vist, at afhængigt af udviklingsstadiet kan hormoner påvirke kvinders oplevelse af ADHD. Kvinder påvirkes cyklisk (altså gennem menstruationscyklus) og gennem hele livet i takt med niveauerne af kønshormoner ændres. Kort sagt ser ADHD anderledes ud hos kvinder, fordi en stor del af kvinders ADHD-præsentation kan tilskrives hormonelle udsving, især kønshormoner som østrogen og progesteron.
Eksperter mistænker en forbindelse mellem ADHD og kønshormoner efter studier har opdaget, hvordan østrogenniveauer kan påvirke humør og adfærd hos kvinder.
Kønshormoner bærer beskeder til vores krop og former ikke bare kvindekroppen og kønskarakteristiska, men også vores sin, følelser og humør. endda hvem vi tiltrækkes af. Kønshormoner spiller altså også en rolle i at tænde og slukke kemiske processer i hjernen, som kan ændre kvinders humør, energi og ADHD-symptomer.
Østrogen og Progesteron
Der findes 3 østrogener (og så deres metabolitter, men det må vi lærer mere om en anden god gang;-)
- Østron (E1): Produceres også efter overgangsalderen i fedtvæv.
- Østradiol (E2): Almindelig hos kvinder i den fødedygtige alder. Mens potente østrogen
- Østriol (E3): Primært østrogen under graviditet.
Østrogeneren sikrer udviklingen af kønskarakteristika hos kvinder MEN, de de påvirker LANGT MERE end fertilitet og menstruationscyklus, De påvirker humør og kognitive evner, og spiller en rolle i frigivelsen af dopamin, serotonin og noradrenalin.
Disse hormoner arbejder sammen for at sikre sund udvikling hos kvinder, især kvindelige kønskarakteristika. Østrogen styrer også sunde kolesterolniveauer, sikrer knoglesundhed og påvirker hjernen (fx humør), hjertet, huden og andre væv. Østrogen er nøglen til at "låse op for lykke", da det udløser frigivelsen af dopamin, serotonin og norepinephrin, som hjælper med den overordnede tilfredshed og kognitive evner.
Progesteron, der udskilles af den tomme follikel (corpus luteum) efter ægløsning, er et steroidhormon, der også spiller en vigtig rolle i kvinders neurologiske sundhed. Progesteron omdannes bl.a. til allopregnenolon, som hos de fleste kvinder har en beroligende effekt, fordi allopregnenolon påvirker hjernens GABA-receptor (for nogle kvinder har progesteron en modsat effekt, da de nedbryder progesteron til andre stoffer. Det kan en kvalificeret komplementær hormonterapeut dog afhjælpe)
Komplementær Hormonterapi og Diagnostik
Komplementære hormonterapeuter er grundigt trænede i at screene klienter for rodårsager og anvende avancerede laboratorieanalyser til at finde den præcise årsag, så en målrettet behandling kan iværksættes.
- Test af Organiske Syrer (OATs - Organic Acids): En urinprøve, der analyserer metaboliske markører for at identificere næringsstofmangler, mitokondriel dysfunktion, neurotransmitterubalancer og tarmsystemets sundhed. Organiske syrer er nedbrydningsprodukter/
metabolitter af fx neurotransmittere. Man kan ikke måle neurotransmittere direkte i blodet, fordi de primært findes i hjernen bag blod-hjerne-barrieren, derfor er mere akkurat måde at måle dem på, ved at analysere niveauet af de stoffer de omdannes til efter brug. Og det kan man måle i en urintest. Man kan også se på, om vi får nok af de aminosyrer, som vi skal bruge til at danne neurotransmittere og om vi får nok af de vitaminer og mineraler, der fungerer som co-faktorer i de enzymatiske synteseveje, der omdanner aminosyrer fra kosten til neurotransmittere. - Tungmetal Toksicitetstest: Testning af tungmetaller gennem hår-, urin- eller blodprøver kan afsløre toksiske belastninger, der påvirker kognition og vores generelle mentale helbred
- Ernæringsmangler: Omfattende ernæringspaneler kan identificere mangler i essentielle vitaminer, mineraler og aminosyrer.
- Overfølsomheds- og Allergitests: Identifikation og eliminering af fødevaretriggere kan bidrage til symptomlindring for nogle
- Inflammatoriske Markører: Test for inflammatoriske markører som C-reaktivt protein (hs-CRP) kan afsløre kronisk inflammation, som er forbundet med ADHD.
Livsstilsændringer, der kan gavne
- Kostændringer: En anti-inflammatorisk kost rig på omega-3 fedtsyrer, frugt, grøntsager og fuldkorn kan være gavnlig. Undgåelse af for meget sukker, forarbejdede fødevarer og potentielle fødevaretriggere kan også hjælpe.
- Kosttilskud: Omega-3 fedtsyrer, jern, zink og magnesium spiller en central rolle i at understøtte hjernens funktion og reducere AD(H)D-symptomer.
- Livsstilsændringer: Regelmæssig motion, tilstrækkelig søvn og stresshåndtering og nervesystemsafbalancering kan forbedre AD(H)D-symptomer.
På HormonKuren er vores team særligt uddannede og trænede i neurendokrinologi og mestre i at udrede for neurotransmitterubalancer og selvfølgeligt hormonelle ubalancer.
Både via screenings, spørgeskemaer og laboratorieanalyser
På HormonKuren lærer du alt om de mulige rodårsager, hvordan de kan behandles, man kan i HormonKurens Klinik bestille laboratorienalyser, der bruges til at finde rodårsagerne neuroendokrinologiske symptomer hos dig og du får tilknyttet en Komplementær hHormonterapeut, som hjælper dig med at adressere årsagerne.
Og på det store kostmodul får du din helt egen opskriftsbog med kostguides til der ubalancer i nervesystemet med opskrifter til morgenmad, middagsmad, aftensmad og dessert, alle komponerede til at indeholde rigeligt af lige netop de fødevarer, som er gode til at påvirke dannelsen af specifikke neurotransmittere
HormonKuren holdes kun én gang om året
Vi starer 29 august
(næste HormonKur er først august 2025)
DU FÅR:
14 moduler på 14 uger, et nyt modul om ugen
Din egen personlige Hormonterapeut, som guider dig igennem forløbet, med at strukturere tilskud, vigtigste prioriteringer for dig osv
Mulighed for at tilkøbe laboratorieanalyser i vores laboratorium som din Hormonterapeut kan bruge til at målrette din behandling
Hormonelle screeningsprotokoller, der hjælper dig med at opdage dine unikke rodårsager
Behandlerguides til behandling, hjælp og støtte ved alt fra hedestigninger, PMS, humørsvinginger, stress, udbrændthed, PMDD, AD(H)D, stress, udbrændthed, cyklisk hovedpine/migræne, mastalgi (ømme eller hævede bryster), kraftige og smertefulde menstruationer, cyster, fibromer, endometriose, gentagne aborter, infertilitet, PCO(S), lavt/højt stofskifte, vægttabsresistens, akne, eksem, rosacea, hyppige blærebetændelser, sarte slimhinder, hedeture og meget mere.
Opstart hvor vi alle mødes live online og vi screener og laver fysiologiske tests, der afslører hvilke hormonelle ubalancer og rodårsager, der er vigtigst for lige netop dig at arbejde på under forløbet
i alt 3 Liveforedrag og Q&As med mig
Træningsvideoer der øger muskelmasse og forbrænding
Guidede visualiseringsøvelser og nervesystemsafbalancering
HormonKurens App, så du nemt kan tage os med på farten (eller ferien). Du kan også høre alle videoer som podcast)
Videoundervisning på alle moduler kombineret med pdf’s til download: opskrifter, screenings, protokoller, tjeklister osv.
Kosttilskudsguides
Kostguides + massevis af opskrifter (morgenmad, frokost, aftensmad, funktionelle mocktails, desserter) til hver af de typiske hormonelle ubalancer: dysreguleret kortisol (stress/udbrændthed), lavt progesteron, højt østrogen, lavt østrogen, dysreguleret insulin, højt testosteron, lavt og højt stofskifte
Lukket forum
Udvalgte referencer:
Arnold, L. E., et al. (2011). Zinc for Attention-Deficit/
Bener, A., et al. (2014). Higher prevalence of iron deficiency as strong predictor of attention deficit hyperactivity disorder in children. Annals
Kategorier
- Opskrifter (41)
- Cyklus (20)
- DHEA (3)
- Fertilitet og infertilitet (6)
- Hormonel Harmoni (18)
- Hormonel Hud (1)
- HormonKuren (36)
- Immunforsvar (4)
- Insulin (4)
- Klientberetninger - Cases (1)
- Komplementær Hormonterapi (15)
- Kortisol (8)
- Menopause (6)
- Migræne (5)
- PMS (6)
- Progesteron (5)
- Prævention (3)
- Stofskifte (6)
- Stress (9)
- Testosteron (1)
- Østrogen (6)
- Nydelse (1)
- Phytonæringstoffer (3)
- Urtelatter (1)
- PCO (2)
- Endometriose (1)
- Næringsstoffer (1)
0 kommentarer
Skriv en kommentar
Log ind eller opret dig som bruger for at skrive en kommentar