FACTOR V LEIDEN og fertilitet

factor v leiden

Mange af mine klienter kommer til mig med fertilitetsproblemer. De har svært ved at blive gravide, og jeg tilser også mange, som oplever ufrivillige, gentagne aborter.

Nogle kvinder oplever gentagne aborter, og det er ikke altid, at man kan finde årsagen. Faktisk sker det ofte, at man ikke finder en årsag.

-Har du oplevet én eller flere ufrivillige aborter?
-Har du fået konstateret "uforklarlig barnløshed"?
-Har du haft gener ved brug af p-piller?

Hvis du har oplevet det, så læs videre her:
I nogle tilfælde kan det nemlig skyldes en hyppigt overset genetiske ændring i genet Faktor V (5 - det er et romertal), som er et gen, der påvirker blodets evne til at størkne (koagulere). Faktisk så godt, at tendensen til blodpropper (DVT - venetrombose) øges.

Faktor V Leiden (som er det fulde navn) er en genetisk mutation (en polymorfi), som nedarves. Arver man ét defekt gen fra en forældre, er man heterozygot, har man arvet to kopier af det "defekte" gen (én fra hver forælder), er man homozygot (men det er sjældent)

Det betyder bl.a. at folk med Faktor V Leiden har:
- Større tendens til blodpropper (venetromboser)
- Flere fertilitetsproblemer (det er ofte i denne forbindelse, at Faktor V opdages). 
- Flere komplikationer under graviditeten
- Større risiko for ufrivillig abort og dødfødsel
- Større tendens til blodpropper ved brug af p-piller

6,6% af den danske befolkning er faktisk bærere af denne variant - og det er en del. De fleste oplever dog heldigvis ikke ovennævnte gener. 

Under graviditeten kan Faktor V Leiden dog ikke kun give blodpropper i ben og lunge, men også i moderkagen og navlestrengen. Er fostret også bærer af Faktor 5 Leiden, så kan der også opstå blodpropper i fostret. Og det giver altså den øgede risiko for abort og komplikationer.
Men det er ikke kun relevant i forhold til graviditet, men også hvis du overvejer at begynde på p-piller. 

HormonKuren kan man vælge, at bestille en række forskellige tests, som er relevante ved hormonrelaterede ubalancer. Det er også muligt at bestille en gentest, så du kan finde ud af, om du er bærer af Faktor V. Det er en simpel DNA test med en vatpind, der blot skrabes mod mundslimhinden og sendes til laboratoriet. Og du får selvfølgelig efterfølgende hjælp til at tolke resultatet af mig og teamet. Testen er kun relevant, hvis du har haft gentagne aborter, en familiehistorik med blodpropper eller gener i forbindelse med brug af p-piller (hovedpine, blodpropper o.l.). Er du bærer af genet, er det ikke sikkert, at du oplever gener. Men har du en historik med blodpropper, gentagne aborter eller uforklarlig barnløshed kan det være én af årsagerne.

Hvis du er bærer af Faktor V, er der nemlig en masse steder, man kan sætte ind for at forebygge blodpropper bl.a. gennem antiinflammatorisk kost, kosttilskud og en sund livsstil.

Fx skal du fokusere på:
- At huske at motionere
-Undgå mad og kosttilskud med k-vitamin
-Overveje alternativer til p-piller
-Spise fødevarer med blodfortyndende effekt (fx hvidløg, omega-3)
- Sørge for at dit niveau af progesteron er højt nok (det kan potentielt reducere blodpropper og andre komplikationer under graviditeten)
- Stoppe med at ryge
- Rådføre dig med din læge om evt opstart på blodfortyndende medicin under graviditet PS: Du kan læse mere om Faktor V Leiden her. 


HormonTest feature

HORMONELLE UDFORDRINGER?

Har du symptomer, som kan indikere en eller flere hormonelle ubalancer?

TAG TESTEN HER >>

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!