Bønne Brownie

brownie

Jeg er i gang med at opdatere en masse af mine opskrifter, så de bliver både endnu lækrere OG mere næringsrige.

Måske kan du hjælpe mig med at teste denne BønneBrownie? Den er fyldt med næring til dine hormoner og særligt lavet til stressede kvinder i overgangsalder og menopause ;)

Bønner er rige på isoflavoner og coumestaner (såsom coumestrol, daidzein, genestin, glycitein m.fl.) Isoflavoner og coumestaner har svage pro- og anti-østrogene effekter afhæning af, om du er i den fertile alder eller menopausal. De findes særligt i sojabønner og soja-produkter. Isoflavoner findes kun i bælgplanter som:

 • Kløver
 • Soja
 • Linser
 • Kikærter
 • Bønner

Coumestrol er et phytoøstrogen, som påvirker østrogenreceptorerne. I hjernen har coumestrol bade østrogen- og antiøstrogen effekt. Indhold af coumestrol er særligt højt i rødkløver. Genistein og daidzein har sandsynligvis også en beskyttende effekt i kroppen, fx i tarmen hvor de fungerer som antioxidanter. Daidzein og genistein fra soja er de mest potente fytoøstrogener, men det totale indtag af fytoøstrogener fra andre vegetabilske fødevarer er meget højere.

Bønner er også rige på den type phytoøstogener, som kaldes lignaner: Lignaner (der findes flere typer lignaner: Lariciresinol, matairesinol, pinoresinol, secoisolariiresinol) er antioxidanter og phytoøstrogener, som man er ved at undersøge for kræfthæmmende egenskaber. Du kan læse meget mere om phytoøstrogener her

Bønner er også utroligt rige på jern, folsyre og proteiner. Brug linser, kikærter og alle de forskellige typer af bønner udblødte og kogte, som postejer, pateer, linsedeller, humus, suppe og i sammenkogte retter. Eller læg dem i vand i spireglas og dyrk dine egne super næringsrige bønnespirer af kikærter, mungbønner, ærter og linser.

Sesamfrø er rige på lignaner, dog ikke helt så store mængder som hørfrø. Sesam indeholder naturligt E-vitamin, som ser ud til at kunne mindske hedeture. Sesam er samtidig en af de bedste kilder til letoptageligt kalk, som er ekstra vigtigt efter overgangsalderen. 1 spsk. sesamfrø indeholder 88 mg calcium og overstiger lang kalciumindholdet i mælkeprodukter. Calcium er essentielt for dine knogler, men calcium er også essentielt for din fertilitet og har vist sig at kunne hjælpe i behandlingen af PMS og migræneanfald.

Kakao Kakaos latinske navn er Theobroma cacao, som betyder Gudernes føde. Når vi taler om kakao i relation til det hormonhelende køkken, menes der altid rå kakao. Rå kakao forhandles som hele bønner, som nibs (stykker af bønner) og som pulver. Rå kakao ristes ikke ligesom almindeligt kakaopulver gør, og derfor bevares mange af de fantastiske egenska- ber. Kakao er kemisk set et af de mest komplekse fødevarer på jorden, med et meget højt indhold af mineraler, og den scorer også top-point indenfor antioxidantværdier (28.000 ORAC-enheder pr 100 g) Ud over det indeholder rå kakao theobromin, som er et plantekemikalier i familie med koffein – samt phenylethylamin, som er kendt for at give en følelse af lykke og mentalt fokus. Pga. kakaos høje indhold af theophyllin og theobromin anvendes den traditionelt i behandlingen af astma. Endelig indeholder kakao store mængder af magnesium, og derfor kan det kan bruges som et muskelafslappende middel. Men spis ikke kakao inden sengetid, for godt nok slapper musklerne af, men kakao er meget opkvikkende. Meget tyder også på, at kakao regulerer forhøjede kortisolniveauer.

BØNNE BROWNIES

 • 1 dåse sorte bønner 
 • 5 æg, separeret i æggehvider og blommer
 • 2 spsk smør
 • 1 dl kakaopulver
 • 300 g mørk chokolade
 • 10 store dadler, uden sten
 • 5 spsk akaciehonning 
 • 1 tsk. bagepulver
 • 1/2 vaniljepulver
 • 1 knivspids salt
 • 4 spsk sesam

Dræn og skyl bønnerne. Blend bønnerne sammen med æggeblommerne og dadlerne i en foodprocessor eller blender.

Smelt smørret sammen med chokoladen. Tilsæt til bønnedejen sammen med bagepulver, vanilje, honning, salt og kakaopulver og blend igen, indtil du har en ensartet, klistret dej. Rør sesam i dejen

Pisk æggehviderne stive, og vend forsigtigt dejen sammen med de stive æggehvider. For en kageform på med bagepapir og fordel kagedejen i formen. Bag kagen ved 180 grader varmluft i ca 30 minutter.

Server med lidt kokosflødeskum på toppen eller bær.


Hvad synes du - kan du lide den?

8 kommentarer

Jeanet Kristensen
 

Hej Caroline, 

Du skriver 5 æg men nævner kun æggehviderne. Skal blommerne også i?

Læs mere
Læs mindre
Caroline Fibæk
Admin
 

@Jeanet Kristensen Jo, blommerne skal i først: "Blend bønnerne sammen med æggeblommerne og dadlerne " :)

Læs mere
Læs mindre
Jeanet Kristensen
 

@Caroline Fibæk ups. Må jeg have overset! Tak!

Læs mere
Læs mindre
janne Holm
 

Du skriver både 1 dl. Kakao og senere 50 g. Kakao. Er de sidste 50 g. Til at drysse ovenpå eller? Glæder mig til at prøve opskriften, den lyder virkelig lækker. 

Læs mere
Læs mindre
Caroline Fibæk
Admin
 

@janne Holm Rettet :-P (der skal kun 1 dl i)

Læs mere
Læs mindre
Chalotte Pedersen
 

Hvor meget kakaopulver ???  1 dl + 50 gr.?? 🤔😍

Læs mere
Læs mindre
Caroline Fibæk
Admin
 

@Chalotte Pedersen Kun 1 dl - har straks rettet. Tak :)

Læs mere
Læs mindre
Meike Justesen
 

Uh, lækkerier

Kan jeg bruge noget andet end akaciehonning?

Og hvor meget er 1/2 vanille?

Læs mere
Læs mindre