Hormonel hud: bumser og akne - og hvad du selv kan gøre

IMG_5006

Din hud påvirkes i høj grad af dine hormoner - og din hud producerer også selv hormoner!
Men særligt testosteron er vigtigt at se på, hvis du har udbrud af akne.


I teenageårene er vi mere tilbøjelige til at få akne, hvilket skyldes de forhøjede testosteron niveauer vi typisk har i disse år. For det meste vil det dog falde til ro i takt med at hormonniveauerne bliver mere afbalancerede når vi bliver voksne. Nogle gange kan hormonel akne dog fortsætte i 20'erne og 30'erne, hvilket hænger sammen med niveauet af testosteron og andre androgyner. Når testosteron omdannes til dihydrotestosteron (DHT) vil det give øget talgproduktion i huden, hvilket igen fører til tilstoppede porrer. Det er almindeligt hos kvinder med pcos, da forhøjede androgennivauer er en del af symptombilledet.
Men omdannelsen af testosteron til dihydrotestosteron kan også ske når vores progesteronniveauer er lave - progesteron hæmmer nemlig enzymet 5 alfa reduktase, som konverterer testosteron til det 3-50 gange så potente dihydrotestosteron. Lave progesteron niveauer kan skyldes at ægløsning er hæmmet - det er primært ved ægløsning at vi producerer progesteron.


Først skal du vide at dine testosteron niveauer kan spille en stor rolle hvis du har udbrud af akne.
I teenageårene er vi mere tilbøjelige til at få akne, hvilket skyldes de forhøjede testosteron niveauer vi typisk har i disse år. For det meste vil det dog falde til ro når vi bliver ældre og hormonniveauerne bliver mere afbalancerede. Nogle gange kan hormonel akne dog fortsætte i 20'erne og 30'erne, hvilket hænger sammen med niveauet af testosteron og mandlige hormoner (androgener) i vores krop. Vi har brug for disse hormoner, dog kun i små mængder. Når testosteron omdannes til dihydrotestosteron (DHT) vil det give øget talgproduktion i huden, hvilket igen fører til tilstoppede porrer. Dette er almindeligt hos kvinder med pcos, da disse har forhøjede androgen nivauer.
Men omdannelsen af testosteron til dihydrotestosteron kan også ske når vores progesteron niveauer er lave. Lave progesteron niveauer kan bl.a. skyldes at vi menstruerer uden at have ægløsning, da det er ved ægløsning kroppen producerer progesteron.

Tilstrækkelige progesteronniveauer kan forhindre at dihydrotestosteron bliver for højt. Det er også vigtigt at kroppen får de næringsstoffer, der skal til for at corpus luteum kan udvikles korrrekt. Det er corpus luteum der producerer progesteron. Derfor er der vigtigt at få kok C-vitamin (750 mg dgl), magnesium, jod, q10 og b-vitaminer.

Spis masser af grønsager. Vælg især grønsager der er rige på fibre, da de udover at tilføre vitaminer også vil hjælpe kroppen med at udskille de "brugte" hormoner.
Spis hørfrø hver dag.

De hjælper med afgiftning og eliminering af østrogener og androgener.


Brug blide og nænsomme hudplejeprodukter. Mange af de produkter der sælges som produkter til akne udtørrer og fjerner hudens naturlige fedtstoffer. Når dette sker vil huden producere mere fedt for at kompensere og dette kan gøre at dine akne udbrud fortsætter.
Prøv at holde dig fra mælk i en periode.

Nogle studier kobler mælkeindtag med øget forekomst af akne (bl.a. Nurses Health Study), muligvis pga IGF-1.

HormonKuren lyserød


Netop dette arbejder vi med på HormonKuren 

På HormonKuren får du gennem 14 uger med videoer, meditationer, hormonyoga, kostguides, opskrifter, recept og meget meget mere. Til behandling af alt fra migræne, hedestigninger, PCOS, udebleven menstruation, sarte slimhinder, akne, overgangsaldergener, stres, lavt stofskifte og meget meget mere. Du får endda opskriften på den HormonHelende Balm

Se mere om HormonKuren her


IMG_5099

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!